2024. július 31., szerda
ÚJ KÖNYV

Hét évtized

Fennállásának hetvenedik évfordulóját ünnepli az idén lapunk, a Magyar Szó. Ebből az alkalomból szerkesztőségünk egy monográfiát adott közre, melyben Fodor István újságíró-szerkesztő, zentai kollégánk tekinti át napilapunk hét évtizedes történetét. A szerkesztőség ehhez hasonló kiadványt adott közre tíz és húsz évvel ezelőtt, fennállásának 50. és 60. évfordulóján is Kalapis Zoltán és Fischer Jenő tollából. Valamennyi kiadványra óhatatlanul rányomja bélyegét a szerző szubjektivitása, noha mindhárom esetében érezhető a tárgyilagosságra való törekvés. Ez csak természetes, hisz mindhárom szerző vérbeli újságíró.

– Fodor István monográfia-kézirata az idén hetvenedik születésnapját ünneplő egyetlen vajdasági magyar nyelvű napilapnak, a Magyar Szónak állít emléket. A Szabad Vajdaságként induló sajtóorgánum első száma 1944 karácsonyán látta meg a napvilágot, s majdhogynem tükörfordítása volt a Slobodna Vojvodinának, de életképességét bizonyítandó hamar kinőtte a kezdeti útkeresést, és az elmúlt évtizedekben sikerült elérnie azt, hogy nemcsak hazai viszonylatban, de a Kárpát-medencében is rangos helyet vívott ki magának a számos magyar nyelven megjelent/megjelenő sajtótermékek között. A napilap története szoros összefüggésben állott nemcsak a napi politikai történésekkel, de az egész magyarság helyzetét illetően is, meg az európai politikai viszonylatok alakulástörténetének összefüggésében is. Nem véletlen tehát az sem, hogy Fodor István eme munkája az egykori jugoszláviai politikai színtér alakította viszonyrendszerben megnyilvánuló, kulcsfontosságú események nyomon követésére vonatkozóan is magyarázatot ad arra, hogy tulajdonképpen mi volt és miért, és mit is jelentett ez a napilap, nemcsak a vajdasági magyarság mindennapjainak megörökítését illetően, de azoknak a társadalmi átalakulásoknak, gazdasági változásoknak, oktatási és kulturális folyamatoknak a tettenérésében, melyek nagy hatással voltak a vajdasági magyarság életkörülményeinek a formálódására.

A kézirat kronológiailag veszi számba a főszerkesztők bemutatásán keresztül a napilap arculatának kialakulását, az arculatváltásokat, a különböző rovatok megjelenését és úgymond eltűnését, a szerkesztéspolitikai elvek kifejezésre juttatását, a fennálló politikai rendszer alakította különböző társadalmi változások következményeit, a kormányutasításokat, melyek minden eszközzel gátolták a szabad sajtó ismérvei szerinti megnyilvánulást, s nem utolsósorban a Milošević-i uralom alatti helytállását a szerkesztőségnek.

Egy adataiban gazdag, az évforduló viszonylatában fontos sajtótörténeti kötetet állított össze Fodor István, amely részleteiben járja körbe azokat a releváns körülményeket, melyek között a napilap immár hetven éve mindennap az olvasók asztalára kerül – olvasható dr. Káich Katalin művelődéstörténész recenziójában.

A nyomdából épp csak kikerült kiadványunk grafikai megtervezése Léphaft Pál munkáját dicséri, a kötetet Barna Csaba tördelte és Nagy Magdolna szerkesztette. 400 dináros áron hamarosan beszerezhető lesz az újvidéki székházunk mellett a zentai és a szabadkai szerkesztőségünkben is, de megrendelhető a Magyar Szó terjesztőosztályán, a 021/557-304-es telefonszámon.