2024. július 31., szerda

Hitvallás

Iancu Laura csángó származású költőnő volt a szabadkai közönség vendége

Az Életjel Csáth Géza Művészetbaráti Kör és az Aracs folyóirat a magyar költészet napja tiszteletére rendezte meg a szabadkai Városi Könyvtár emeleti termében Iancu Laura Magyarországon élő csángó származású költőnő estjét. Nagyon sok szabadkai volt kíváncsi a moldvai származású magyar irodalmárra, a Csáth-kör költészet-napi műsorára.

Iancu Laura költő, író, néprajzkutató1978-ban született a moldvai Magyarfaluban. Csíkszeredán zene- és képzőművészeti líceumban érettségizett, Budapesten óvodapedagógiai, politológiai és teológiai diplomát szerzett, Szegeden néprajz szakot végzett, majd a Pécsi Tudományegyetemen néprajzból doktorált. A budapesti Néprajztudományi Intézet munkatársa. Kutatói tevékenységének homlokterében a moldvai magyarság vallásosságának vizsgálata és identitásának kérdései állnak.

Ahogyan az esten a beszélgetést vezető Bata János, az Aracs folyóirat főszerkesztője fogalmazott: Iancu Laura nem él Moldvában, de minden egyes szava, gondolata szülőföldjéhez köti. A költőnő megerősítette ezt, hisz mint mondta, nem tudott elszakadni se édesanyjától, se attól a világtól, amelybe beleszületett, de néprajzkutatói munkája révén gyakran látogat a szülőföldjére, és e hivatásának köszönhetően sokkal többet tud a szülőföldjéről, a csángó magyarságról, történetéről, mintha otthon maradt volna. – Tökéletesen gondolkodó, érző és szerető emberek a moldvai magyarok – fogalmazott Iancu Laura, aki a moldvai csángó népviselet jellegzetes darabjaival is megismertette a hallgatóságot, nagyanyja viselte ezeket egykoron.

A Csáth-kör tagjai Iancu Laura verseiből adtak ízelítőt. A Megkezdett imákkal teli a szám című versösszeállítást Horváth Emma rendezte. Felléptek: Basity Gréta, Bálint Lukács Mónika, Bencsik István, Lőrinc Zsuzsanna, Miklenovics Aranka, Pásztor Anasztázia és Rizsányi Attila. Közreműködött Görög Enikő és Görög Noémi zongorán.

A rendezvény fővédnöke dr. Babity János főkonzul és Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa volt.