2024. július 18., csütörtök

Ropogott a tánc

Észak-bánáti Néptánctalálkozó volt Törökkanizsán

A mokrini roma csávók kitettek magukért, zene nélkül is fergeteges táncprodukciót mutattak be

Április 24-én Szent Györgynek, a katolikus templom védőszentjének ünnepén, a templombúcsú napján tartották meg az első Észak-bánáti Néptánctalálkozót. A helybeli Tiszagyöngye Művelődési Egyesület a tartományi nonprofit szervezeteket támogató alap pályázatán elnyert összegből szervezte meg a magyar, a szerb és a roma tánccsoportok találkozóját. A törökkanizsai község tánccsoportjai mellett fellépett még a mokrini Urma, a csókai Móra Ferenc Művelődési Egyesület és a nagykikindai Egység Művelődési Egyesület csoportja is. A szomszédos magyarországi Deszkről és a romániai Zsombolyáról is érkeztek tánccsoportok, akik tovább színesítették a gazdag programot. A látványos és nagy tömegeket megmozgató rendezvényt Egeresei Sándor, a tartományi parlament elnöke nyitotta meg.

Az Észak-bánáti Néptánctalálkozón a helybeli Tiszagyöngye Művelődési Egyesület Tiszavirág (kis táncosok) és Tiszafa tánccsoportja mellett fellépett az ugyancsak törökkanizsai Bánát néptánccsoport Belgrád környéki táncokkal. A törökkanizsai község falvaiban is működnek tánccsoportok, Oroszlámosról a Gavrilo Pekarović Művelődési Egyesület néptáncosai Vranjsko polje-i táncokkal szerepeltek.

A csókai Móra Ferenc Művelődési Egyesület táncosai magyarpalatkai táncokkal léptek színpadra. A szépszámú közönség a nagykikindai Egység Művelődési Egyesület táncosaitól német nemzeti táncokat láthatott. Nagy közönségsikere volt a mokrini Urma egyesület fergeteges roma férfi táncprodukciójának. A zentai Kali Jakh Polgárok Egyesülete 2007-ben alakult meg, különböző városi rendezvényeken volt alkalmuk fellépni, Zentán kívül először Törökkanizsán mutatkoztak be, a fürgelábú lányok eredeti roma táncokat adtak elő.

Törökkanizsa és a 3500 lakosú Deszk 2005 óta tart fenn testvértelepülési kapcsolatokat. A néptánctalákozón a szép eredményekkel büszkélkedhető Csicseri Dél-Alföldi népszokást elevenített fel Cucorkás bál címmel. A romániai határ menti Zsombolyáról a kultúrotthon néptáncegyüttese bánáti román pusztai táncokat hozott a törökkanizsai néptánctalákozóra, amelynek a szervezők ígérete szerint jövőre lesz folytatása.

A nagykikindai Egység tapasztalt táncosai a porondon

A Tiszafa néptáncegyüttes Ördöngös füzesi mezőségi tánca zárta a rendezvényt

Szépen járta a törökkanizsai Bánát tánccsoport

A jó táncos, ha kell, repülni is tud