2024. július 17., szerda

Több ezer szócikk rólunk

Balázs-Arth Valéria a Révai Új Lexikona 19. kötetének egyik szerkesztője volt – Korábban 35 lexikonba több ezer szócikket írt a délvidéki magyarokról

Harmincöt lexikonkötetben több ezer a Délvidékkel kapcsolatos szócikk jelent meg a szabadkai származású, jelenleg Budapesten élő Balázs-Arth Valériának köszönhetően. Tavaly látott napvilágot a Délvidéki Magyar Képzőművészeti Lexikon, amely a legteljesebb híradás képzőművészeti életünkről. Most pedig megint egy óriási munkát fejezett be a Révai pótkötetének egyik szerkesztőjeként.

– A Révai Új Lexikonának 19., azaz kiegészítő kötete tulajdonképpen lezárja az 1996 és 2006 között megjelent 18 kötetes sorozatot. Ez a kiegészítő kötet több mint tízezer szócikket tartalmaz – mondja a pótkötet kapcsán Balázs-Arth Valéria.

– A fogalmi szócikkeket (beleértve az összefoglaló cikkeket is) nem egészítettük ki, erre nem volt lehetőség. Ugyanígy nem szerepelnek a kötetben a Magyarország határain túli, a történeti Magyarország települései, a mai Magyarország települési szócikkeit viszont kiegészítettük a közigazgatási, kulturális és gazdasági változásokkal. A kötet legterjedelmesebb részét a személyi szócikkek teszik ki. Nem foglalkoztunk az alapsorozatban lezárt életpályákkal, „csak” a több mint tizenötezer lezáratlan életrajzzal. Az időközben lezárult életpályáknál bekerültek a halálozási adatok, a többi személyi szócikknél pedig folytattuk az életrajzot, kiegészítettük a már megjelent szócikket a jelentősebb változásokkal, pl. újabb tudományos fokozatok megszerzésével, újabb munkahellyel, az elnyert díjakkal, újabb kötetekkel, illetve az esetleg róluk megjelent művekkel. A képzőművészeknél bekerültek az újabb önálló kiállítások, szobrászoknál a köztéri művek, színészeknél a fontosabb szerepek, rendezőknél rendezések, stb. Mintegy hatezer személyi szócikket folytattunk. Új személyi szócikkek is bekerültek, sajnos ezeknek a száma korlátozott volt, én is több új szócikket írtam, mint amennyi belefért. A délvidéki személyi szócikkek száma több mint háromszáz. Ugyanígy folytattuk az intézmények, társadalmi szervezetek, gazdasági társaságok szócikkeit is a bekövetkezett változásokkal. Ezekből több mint ezerötszáz került be a kötetbe, emellett több száz ilyen jellegű új szócikket is írtunk. Néhány délvidéki példát mondok: az Aracs Társadalmi Szervezet, az Aracs folyóirat, az Aracs-díj, a DNS folyóirat, a Sikoly folyóirat, a Pannon RTV, a Vajdasági Magyar Felsőoktatási Kollégium, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet.

n A Révai 19 kötetében hány vajdasági, illetve délvidéki magyar alkotó, intézmény szerepel?

– Még egészen pontosan nem volt időm összesíteni, de az biztos, hogy több mint ezer személyről írtam szócikket, és több száz egyéb szócikket – intézményekről, szervezetekről, lapokról, kiadványokról, stb.

n Egyéb lexikonokban az elmúlt tíz egynéhány évben mekkora teret kaptak munkájának köszönhetően a vajdasági/délvidéki magyar művészek, tudósok, más jeles személyiségek, rangos intézmények.

– Azt hiszem, bátran állíthatom, hogy a lehetséges legnagyobb teret. A Révai Új Lexikona mellett egyéb lexikonokba is igyekeztem a lehető legtöbb, jelentős délvidéki személyekről, intézményekről, szervezetekről, kiadványokról, lapokról szóló szócikket beszerkeszteni és megírni. Több olyan szócikk került be előbb magyarországi lexikonba, amely még vajdasági kiadványban sem szerepelt. Jó példa erre a 2001-ben megjelent Humorlexikon, amelybe azt hiszem tényleg bekerült minden és mindenki, aki és ami Vajdaságban a humor területén valamit is jelentett, illetve jelent. Persze a teljességet egy lexikon sem érheti el, ez köztudott, még kevésbé lehet egy terület anyagának teljességét számon kérni egy külföldön kiadott lexikon esetében, amely a magyarországi anyag mellett a környező országokban és a világ távolabbi területein élő magyarokra vonatkozó információkat is számba veszi. Ha ezt figyelembe vesszük, akkor azt hiszem, elég nagy teret kapott a délvidéki anyag, amelyet az elmúlt másfél évtized alatt írtam a magyarországi lexikonokba. Ez összességében több ezer szócikket jelent harmincnégy lexikonkötetben. A harmincötödik a Délvidéki Magyar Képzőművészeti Lexikon, amely már más jellegű: önálló kötet, és egy terület képzőművészetét foglalja össze. Ennél már más szempontok érvényesültek.

n E képzőművészeti lexikon az eddigi legteljesebb kiadvány délvidéki képzőművészekről, lesz-e folytatása?

-- Semmiképpen sem hagyom abba a munkát, képzőművészettel, valamint általában délvidéki művelődéstörténettel továbbra is foglalkozom, de hogy milyen formában, arról most még nem szeretnék beszélni. Sok tervem van, de ezek nagymértékben függnek a körülményektől is...