2024. augusztus 2., péntek
KÖNYVISMERTETŐ

Kaaberbøl & Friis: Gyerek a bőröndben

A koppenhágai pályaudvar egyik csomagmegőrzőjében egy hároméves kisfiút talál Nina Borg a Vöröskereszt ápolónője. Az elkábított kisfiú szerencsére életben van, de meg van szeppenve, ráadásul egy, Nina számára ismeretlen nyelven kommunikál. Az ápolónő, ha elesettekről van szó, nem tud nemet mondani, hajtja az ösztön, emiatt sok esetben a családi életét is kész feldúlni. Ezúttal sem tesz mást, fogja a kisfiút és nyomozni kezd: honnan jött,

kihez tartozik és hogyan került a csomagmegőrzőbe.

Lene Kaaberbøl fantasy-szerzőként, Agnete Friis pedig gyerekkönyv-szerzőként érte el első sikereit Dániában. Együttműködésük eredményeként megszületett a legújabb skandináv krimi siker: Nina Borg esetei tucatnyi nyelven olvashatók világszerte. A sorozat első kötete, a Fiú a bőröndben 2008-ban az év krimije lett.

Kaaberbøl & Friis: Cigányátok

A dán szerzőpárok ebben a regényben a magyarországi cigánykérdést érinti. Egy Miskolchoz közel lévő elhagyott egykori szovjet kaszárnyában két cigány fiú talál valamit, amiről úgy gondolják, jó pénzért eladható. Egyikük útja egyenesen Koppenhágába vezet, ahol azonban nyoma veszik. Bátyja ered a nyomába, de nem tudja megtalálni őt. Ugyanakkor Nina Borg a Vöröskereszt ápolónője egy elhagyatott garázsban lel cigány menekültekre, akik között valamilyen furcsa betegség ütötte fel a fejét. Miközben segíteni akar a bajba jutott illegális menekülteken, ő maga is ismételten bajba kerül, hisz olyan ügybe tenyerel, amelyben nehéz fiúk játszanak.