2024. augusztus 2., péntek
AZ ÚJVIDÉKI MAGYAR OLVASÓKÖRBEN

,,Szép és szomorú Szabadkám”

Az Újvidéki Magyar Olvasókör bemutatta Silák Mária Emlékeim – Szép és szomorú Szabadkám c. könyvét. E kiadvány 2012-ben jelent meg Budapesten, a Keskenyúton Délvidéki Tragédiánk 1944–45 Alapítvány által. Csorba Béla és Mák Ferenc voltak a recenzensek. Az ÚMO idei február 20-i estjén – az újvidéki Városi Könyvtár telepi Petőfi Sándor Fiókkönyvtárában – elsőként Bozóki Klára könyvtáros, a társszervező köszöntötte a vendégeket és a látogatókat.

Az olvasókör képviseletében Matuska Márton, a Magyar Szó egykori publicistája bevezetőként elmondta, hogy a lap Közös íróasztalunk rovatában hajdan ő jelentette meg László Mária (a könyvíró korábbi neve) Gyávábbak lennénk? c. írását az 1944-ben kivégzett szabadkai ártatlan magyarok tiszteletére. Ennek sugallatára született az Emlékeim című lírai és dokumentáló képanyagokban gazdag kiadvány, amelynek a kéziratát Matuska Márton gondozta, és íróját szakmai tanácsokkal látta el.

Az esten a szerző, az 1932-ben született Silák Mária így vallott: „Csak arról írtam, amiben biztos voltam, hitelességre törekedtem. Adatokat gyűjtöttem, feljegyzéseket készítettem, visszaemlékeztem...”

Közölte, hogy Szabadka történetében ágyazva örökítette meg nagyszülei, szülei, hozzátartozói és jeles közéleti személyiségek életét. Családtörténetek keretében betekintést nyújtott az első és második világháború következményeibe. Előtérbe helyezte 1941, majd 1944–45 történéseit. A rendezvényen és könyvében emléket állított a partizánok által kivégzett gyerekeknek és felnőtteknek, így a nagyapjának is. Szólt a kegyetlen deportálásokról, a hírhedt Sárgaházról is. Beszámolt arról, hogy 1990. november elsején – a történelmi VMDK közreműködésével – a szabadkai gyászolók a tömegsíroknál először emlékeztek meg halottaikról, majd évente. Elhatározták, hogy emlékparkot létesítenek az áldozatok tisztelete jegyében.

A könyv szerzője és Matuska Márton hiányolták a délvidéki tragédia teljes történetének a feltárást, ami a kinevezett magyar–szerb akadémiai bizottság feladata.

A könyvbemutatón Dudás Virág Ervin, az újvidéki Isidor Bajić Zenede tehetséges növendéke klasszikus hegedűszerzeményeket adott elő. Matuska Mária, az ÚMO elnöke megköszönte Silák Máriának a vendégszereplést.

A rendezvény támogatói voltak a Bethlen Gábor Alap és a Szekeres László Alapítvány.