2024. július 17., szerda

Egy mesebirodalom rádiójában és körülötte

Tavasszal kezdi sugározni az Újvidéki Rádió az óvodás korosztálynak készült Vacka Rádió sorozatot, melynek 300 adását kapta ajándékba a Magyar Rádiótól – A részletekről Gaál Zsuzsa, a soroza

Hókupackavacka rádiója 2008 májusa óta hallható az MR1-Kossuth rádióban. Óvodásoknak, no és óvó néniknek, szülőknek, játékos kedvű ifjaknak és időseknek szól Gaál Zsuzsa mesebirodalmából az adás. A stúdióból Varangy Pintyő vezető meteorológus és rendező, Pötty Zorka, a cinke nemzetség Filctoll-díjas riportere, Zsuzsa néni, Hókupackavacka hivatalos szóvivője jelentkezik…

Mind a Magyar Rádió történetében, mind pedig a magyar elektronikus médiában egyedülálló ez a vállalkozás, mert korábban még senki sem gyártott napi gyakoriságú folytatásos meseregényt óvodásoknak. A sorozat forgatókönyvének elkészítésére az MR 2007 végén írt ki pályázatot, amelyet nagy érdeklődés kísért: több mint 65 pályamű érkezett az ország minden részéből. A beküldött írások közül Gaál Zsuzsa alkotását találta a legjobbnak a bírálóbizottság. A Vacka Rádió hétköznaponként 19.30-kor, az Esti Mese előtt a Gyereksávban hallható az MR1-Kossuth rádióban.

Mindez talán nem ismeretlen olvasóink előtt, és talán az sem – hiszen megírtuk lapunk művelődési oldalán –, hogy a Magyar Rádió küldöttsége háromszáz adást hozott ajándékba az Újvidéki Rádiónak. A hallgatóság a tavaszi hónapoktól kezdődően ismerkedhet a Vacka Rádióval és szereplőivel. A sorozat szerzőjét, Gaál Zsuzsát ekkor, újvidéki tartózkodása alkalmával kérdeztük.

Gaál Zsuzsa (Fotó: Ótos András)

Mi lehet a siker titka, hogyan lehet megszólítani manapság a rádión keresztül az óvodáskorúakat úgy, hogy azt egy egész ország, sőt most már a határon túl is hallhassák?

– A Vacka Rádió történetei ma játszódnak, ettől függetlenül tele vannak mesefigurákkal, tehát van benne hétfejű sárkány, akinek magas a vérnyomása, van benne egy nyugalmazott csőkutya, egy bizonyos Pumpusek bácsi, csupa olyan figurák, akik igazából barátok is lehetnek egy gyerek számára. A lényeg mégis az, hogy olyant kell írni, amin a gyerekek sokat nevetnek. Ebben a történetben semmiféle agresszió nincsen. Én mindig azt akartam elérni, hogy aki hallgatja, az utána úgy feküdjön le aludni, hogy jókat álmodjon tőle. Azt hiszem, ennyi elég, tehát az, hogy jól érezzék magukat, nevessenek, bele tudják képzelni magukat a helyzetekbe. A Vacka Rádió sem mentes a csodáktól – hisz csodák mindig kellenek, ettől mese egy mese –, de van benne önkormányzat, mobilposta, meg egy csomó olyan dolog, ami körülvesz bennünket, amivel a gyerekek azonosítani tudják magukat.

Aztán kiderült rövid távon, hogy nemcsak a gyerekek, hanem anyuka, nagymama is hallgatja a Vacka Rádiót, s az, hogy igenis van rá igény.

Ha mesejátékát könyv formájában adta volna közre, vajon számíthatott volna ekkora népszerűségre?

– Ha már így kérdezi, akkor elárulom, hogy a Vacka Rádió hamarosan meg fog jelenni könyv formájában is. A Móra Kiadó, Magyarország egyik első könyvkiadója adja ki. Annyit még elmondhatok, ez egy szakácskönyv lesz, és az Ünnepi Könyvhétre jelenik meg. A Vacka Rádió egyik főszereplője ugyanis egy szakács, úgy hívják, hogy Kispupák Zsömle. Ő mindig főzőcskézik, ételeinek kedves fantázianeve van, ezeket szintén én találtam ki, de egy igazi szakácsot, illetve cukrászt kértünk meg, hogy ezek mellé a nevek mellé csináljon olyan recepteket, melyeket kis felnőtt segédlettel a gyerekek el tudnak készíteni. A könyv úgy néz ki, hogy minden mesét egy recept követ. Könnyű egy olyan könyvet megjelentetni, melynek ekkora rádiós előzménye van.

Zenei oldalról is sikert aratott a Vacka Rádió. Ez járulékos hozadék ugyancsak, akár a könyv?

– Itt voltak a szövegek, eredetileg nem dalszövegnek készültek, inkább betétszövegeknek. A Vacka Rádióban sok olyan kis versike hangzik el, amihez nem volt zene. Aztán felmerült a „jó lenne dalokat csinálni” gondolata, és most már a Hébe-Hóba Banda két éve turnézik velük, két éve ugyanolyan sikerrel, sőt mi több, a kiadott CD-k elfogytak.

A délvidéki hallgatóknak kereken 300 epizódot hoztak ajándékba a Vacka Rádióból. Készülnek-e újabb részek, annál inkább, mivel a Magyar Rádióban megszakítás nélkül sugározzák a sorozatot?

– A helyzet az, hogy ezt a Kossuth rádió dönti el. Háromszáz adás elkészült, de a rádió még nem döntötte el, hogy készít-e újabb adásokat.

Mire számíthatnak a vajdasági gyerekek, akik nem ismerkedtek még meg ezzel a különleges, nekik készült rádióval? Mit hallhatnak majd?

– Kispupák Zsömle és a Rénkedves Vendéglő története Zalához kötődik. Az ötlet a fejemben már régóta megvolt, ám Lentiben, a Városi Könyvtár fogadókészségének köszönhetően kezdhettem el azt a játszóházat, amely aztán rádiós műsorrá nőtte ki magát. A történet a Vacka Rádió körül, egy mesebirodalom rádiójában és körülötte játszódik, erőszakmentes, hétköznapi élethelyzetekre épülő, fordulatos és színes epizódokban bontakozik ki. A rádióról azonnal kiderül, hogy fogható a Lötyög-patak és a Duna, valamint a Tisza folyó valamennyi hullámhosszán. A Vacka Rádió adásszerkesztője Varangy Pintyő, aki valóban egy béka, és az egyik stúdió a Rénkedves Vendéglő. Ez a rénszarvasokról kapta a nevét. Mert ez a vendéglő nemhogy kedves, egyenesen rénkedves. Ennek a központi alakja Kispupák Zsömle, a szakács, és a többi szereplő közt van egy óvodáskorú macska, van Pumpusek bácsi, ő a csőkutya, Zsuzsa néni, a hivatalos szóvivő, Paróka őrnagy a közlekedésrendészettől, van egy kis medve, és Pötty Zorka, ő egy Filctoll-díjas cinkeriporter… Tehát körülöttük bonyolódik a történet, vagy úgy, hogy Pötty Zorka riportanyagot talál, vagy úgy, hogy a szereplők belekeverednek olyan helyzetbe, aminek a megoldása az adás folyamán derül ki.

A Vacka Rádió hétköznaponként 19.30-kor, az Esti Mese előtt a Gyereksávban hallható az MR1 Kossuth Rádión. Az Újvidéki Rádió hallgatósága a tavaszi hónapoktól kezdődően ismerkedhet Vacka Rádióval és szereplőivel.