2024. augusztus 15., csütörtök

Letartóztatás egy hamis Leonardo da Vinci-festmény miatt

A csaló 1,3 millió eurós haszonban reménykedett

A spanyol rendőrség letartóztatott egy férfit, akinek állítólagos terve az volt, hogy egy hamis Leonardo da Vinci-festményt adjon el Olaszországban1,3 millió euróért. A tervet azonban meghiúsították, amikor a francia vámhatóságok felfigyeltek a festményre – írja a The Guardian.

Bár a férfinak volt exportengedélye a festményre, amelyet Leonardo da Vinci egyik alkotásának, Gian Giacomo Trivulzio olasz arisztokrata és katonai parancsnok portréjának hittek, az engedély lejárt, ami arra késztette a modane-i határállomás vámőreit, hogy kapcsolatba lépjenek a spanyol rendőrséggel.

Az exportengedély szerint, amely nem garantálja a festmény hitelességét, a mű Leonardo alkotása, és értéke 1,3 millió euró. A festményt Milánóban akarták eladni. Habár az engedély valódi volt, annak érvénytelensége miatt a festmény exportálása illegálisnak minősült.

Miután 2022 júliusában riasztást kaptak, a spanyol nemzeti rendőrség tisztviselői a francia határra utaztak, hogy visszaszerezzék a festményt, amelyet később a madridi Prado Múzeumba küldtek szakértői elemzésre.

„A szakértők jelentése megállapította, hogy a festmény a milánói portrék másolata, amelyet valószínűleg a 15. század végén vagy a 16. század elején festettek” – áll a rendőrség közleményében.

„A festményt valószínűleg csalási szándékkal festették a 20. század elején. Értéke 3000 és 5000 euró között van, és egyértelműen kizárható, hogy Leonardo vagy bármely más korabeli olasz művész alkotása lenne.”

A rendőrség szóvivője elmondta, hogy a 40-es éveiben járó spanyol férfit Madridban tartóztatták le az ügy kapcsán.

„Egy exportengedély nem garantálja egy műalkotás hitelességét” – mondta.

„Ebben az esetben az engedélyt arra használták, hogy az alkotást eredetiként tüntessék fel. Miután nyilvánvalóvá vált, hogy az engedély lejárt, a festményt lefoglalták és vizsgálatot indítottak. Amint a nyomozás kiderítette, hogy ez egy állítólagos csempészési ügy, a letartóztatást végrehajtották.”