2024. szeptember 1., vasárnap

Mathias Hanisch művei Zomborban és Baján

A Szabadkai Városi Múzeum Mathias Hanisch (1754 körül, Prága – 1806, Vukovár) elfeledett késő barokk vándorfestőt bemutató kiállítása – melynek szerzője Korhecz Papp Zsuzsanna festő-restaurátor művész – a múlt hét folyamán két helyszínen is bemutatásra került.

A Zombori Városi Múzeumban dr. Daniela Korolija Crkvenjakov, az újvidéki Szerb Matica Galériájának megbízott igazgatónője méltatta a tárlatot, Baján dr. Fábián Borbála történész és Binszki József plébános nyitotta meg a válogatást Fercsák Róbert polgármester-helyettes köszöntőjét követően.

Az örökös tartományokból először a korabeli magyarországi Trencsénbe (Trenčín, Szlovákia), majd a 18. század végén a déli végekre települő művészt a Kalocsa-Bácsi Érsekség festőjeként tarthatjuk számon egyházi megrendelései okán. Zomborban, Kalocsán és Baján is néhány esztendőt tartózkodott. A kiállítás kurátorának hiánypótló, határokon átnyúló kutatásai eredményeként ma már megközelítőleg nyolcvan Hanisch alkotást ismerhetünk. A térség plébániatemplomai (Baja, Bácsbokod, Béreg, Doroszló, Jánoshalma, Monostorszeg és Szépliget) és kápolnái, valamint egyházi (Érseki Kincstár, bácsi, szabadkai, vukovári ferencesek) és közgyűjteményei (bajai, szabadkai és zombori múzeum) büszkélkedhetnek jellegzetes stílusú műveivel. Művészeti hagyatéka ma négy közép-európai ország: Magyarország, Szlovákia, Szerbia és Horvátország örökségét képezi. A vándorkiállítás Szabadka város önkormányzata, a tartományi oktatási, kulturális titkárság és a szerb kulturális minisztérium, valamint a Nemzeti Kulturális Alap pályázati támogatásainak köszönhetően jött létre.