2024. július 17., szerda

Rejtőzködő vajdasági tájképek

Dormán László fotóriporter kiállítása Újvidéken

Szerdán a Vajdasági Kortárs Művészetek Múzeumában (Újvidék, Duna utca 37.) Dormán László fotóriporter Rejtőzködő vajdasági tájképek című fotókiállítása. A kiállítást a magyarországi Balassi Intézet belgrádi fiókszervezete és a Vajdasági Múzeum támogatja.

Dormán elmondta, hogy a kiállítás címének többszörös jelentése van, mivel a tájak rejtőzködnek az átlagember elől és előle is.
– A ’60-as, ’70-es évek vajdasági tájait igyekszem bemutatni a látogatóknak, ahova mint a Képes Ifjúság fotóriportere ellátogattam. Ezek többnyire isten háta mögötti helyek, ahova nem sok újságíró tette be a lábát. Az aszfaltozott utak nélküli bácskai tanyavilág, Kispest, Kavilló, Brazília, valamint a Tiszavidék, Zenta és környéke az 1970-es árvíz után. Nagyon sok régi filmem van, amelyekből szeretnék további kiállítást vagy kiállításokat rendezni – nyilatkozta a fotóriporter.
Dr. Ózer Ágnes, a Vajdasági Múzeum igazgatója kifejtette, hogy elsősorban vajdasági témájú kiállításról van szó.
– Dormán László különleges szemüvegen keresztül látta Vajdaságot és egy olyan képsorozatot válogattunk össze, amely egy rejtőzködő Vajdaságot tár elénk. Dormán arról is ismert, hogy szociofotográfiákat is készít, ebből a munkásságából is láthatunk részeket ezen a kiállításon, amelyet a hónap végéig tekinthetnek meg az érdeklődők – mondta dr. Ózer.