2024. július 26., péntek

Krisztus, Szent Ferenc és a mi sebeink

Szombaton az alkotótáborban született alkotások láthatók a Domus Pacisban

Ma este zárul a horgosi Domus Pacis ferences lelkigyakorlatos házban a vasárnap megkezdődött 6. alkotótábor, amelynek témája a Krisztus-Szent Ferenc-és a mi sebeink. A táborban 17 résztvevő alkot, akiknek a munkáit szombaton 9-től 15 óráig tekinthetik meg az érdeklődők egy kiállításmegnyitón. A tábor szervezői Butterer Kiss Márta és Nela Horvat.

A táborról dr. Harmath Károly ferences szerzetessel, a horgosi Domus Pacis ferences lelkigyakorlatos ház alapítójával és igazgatójával beszélgettünk, aki elmondta, azért esett a választás a fent említett témára, mert 800 évvel ezelőtt La Verna hegyén, Firenze közelében, Közép-Olaszországban Assisi Szent Ferenc megkapta Krisztus sebeit. Alapvető motívuma, hogy az ember Krisztusra akar hasonlítani, ami Szent Ferenc esetében addig fajult, hogy a krisztusi sebeket is megszerezte, amiket éveken át a testén viselt. Mint Harmath atya kifejtette, a megjelölés nagyon sokrétű az emberek életében. Régen a rómaiaknál az volt a szokás, hogy státuszszimbólumként bélyeget ütöttek a rabszolgák füle mögé, hogy tudják kinek a tulajdona. Kiemelte, hogy manapság is stigmatizálunk embereket, különösen a társadalom peremére kerülteket. Mint megtudtuk tőle, e napokban sokféle alkotás készült: voltak, akik a szociális oldaláról közelítették meg a témát, például kéregetőket, szegény embereket vittek a vászonra. Mások a misztikus demonstrációt választották, ahol a szellemi vetületet alakították át az anyagi világba, például Krisztust, aki szellemi univerzumban élt, majd hús-vér emberré vált. S akadtak, akik számára a nagy művészek által elkészített Szent Ferenc sebzettségét ábrázoló illusztrációk szolgáltak kiindulópontként.

A szerzetes elárulta, hogy a képzőművészeti táborban érdekes, figyelemre méltó festmények készültek. Az alkotók többféle technikát használtak, például akrillal, olajjal vagy selyemfestés-technikával dolgoztak. Harmath Károly ferences atya elmondta: a táborlakók között van, aki Szerbiából, Magyarországról, sőt van, aki Ausztráliából érkezett. Nem az a cél, hogy minél több műalkotás készüljön, hanem hogy színvonalas munkák szülessenek, jó alkotói légkörben. A tervek között szerepel, hogy a Domus Pacisban megtartott megnyitó után a kiállítás anyagát bemutassák Szabadkán vagy Újvidéken, hogy ott is megtekinthessék az érdeklődők az alkotásokat.

Nyitókép: Domus Pacis