2024. július 20., szombat

Álló vastaps a találkozó harmadik napján

Helyzetjelentés a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók XXI. Találkozójáról

A Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók XXI. Találkozójának harmadik napján öt csoport lépett színre Magyarcsernyén.

Az első előadás a muzslyai Hébe-hóba társulat Janka és Juli zenés mesejátéka volt. Muzslán nagy múltja van az amatőr színjátszásnak, és mindig öröm, amikor egy helységből új csapat érkezik a Találkozóra. A fiatalokból álló új színjátszó generáció tavaly indult be ebben a felállásban, az idén már új tagok is csatlakoztak hozzájuk, ami azt jelenti, hogy van érdeklődés az amatőr színjátszás iránt. A muzslai csapat nagy tájolást tervez a környék falvaiba a zenés mesejátékkal. Krizsán Szilvia elsősorban a kreatív kosztümöket (jelmez: Bicók Ildikó) emelte ki. Az előadás zenéjét a muzslyai Atlantisz együttes írta. A profiknál is rendkívül nehéz, ha élőben énekelnek, az amatőröknél pedig érdemes előre felvenni az anyagot. Érdemes lenne továbbá a gyerekeket is bevonni a zenés részekbe, hiszen a játék kifelé történik. 

A szabadkai Fabula Rasa Színjátszó Grund két előadást is hozott az idei szemlére. Az egyik előadást a már iskolába nem járó tagok készítették. Tasnádi István Cyber Cyrano c. drámájában hárman játszottak. A darab egy kirekesztett lányról szól, aki bosszúhadjáratot indít féltékenységből, s ehhez az internet sötét oldalát használja fel. A szakmai zsűri kiemelte a darab kapcsán, hogy színészileg ugyan lettek volna még benne lehetőségek, több szenvedéllyel még hatásosabb lehetett volna a színészi játék, viszont így is nagyon mély dolgokat boncolgatott az előadás. A darabban látható videoanyag Baráth Attila színművész keze munkáját dicséri.

A bácskertesi Sturcz József Színjátszócsoportot hívhatnánk úgy is, hogy a vajdasági operettszínház. Idén sem okoztak csalódást. Hangszerek, zene, móka két órán keresztül, melyet álló vastaps és ujjongás követett. A kupusziniak évről évre mindig magasabbra teszik a lécet: élőzene, jobbnál jobb hangú énekesek, nagyszerű dalválasztás, kidolgozott koreográfiák, dinamikus díszletváltás, irigylésre méltó csapatmunka. Ez azonban egyfajta teher is a rendezőnek, hiszen a közönségnek már elvárása van feléjük.

A zentai Kex Egyesületről tudni kell, hogy szeretnek kísérletezni. A Nők c. előadásban ketten szerepeltek, eredetileg viszont hat történetet mutat be a dráma. A teljes előadás kooprodukció a zentai Miroslav Antić Kamaraszínház szerb nyelvű amatőr társulattal, így a darab eredetileg kétnyelvű. Az előadásban szereplő fiatal hölgyek szépen játszottak, értették, amit mondanak, jól hangsúlyoztak. Az előadás kicsit olyan volt, mintha embereket fejtenének meg. Végig személyiségfeltárás, pszichológiai nyomozás történik.

A vasárnapot a Fabula Rasa East Balkán c. előadása zárta. A csapat pénteken már elnyerte a Középiskolások Szín- és Filmművészeti Vetélkedőjén a legjobb csapatmunkának járó díjat. A zsűri értékelése szerint nagyon érdekes a bulikultúrát megjelenítő atmoszféra, az, hogy sokan vannak a csoportban, már megadja a hangulatot. Az előadás nem feltétlen a durvulásról szól, hanem inkább a kiszolgáltatott, vadságot színlelő fiatalság néma sikolya, kiket inkább a mintának való megfelelés vezérel – azaz, rúgjunk be mielőbb egy buliba – mintsem a vadulás. Az előadás egyik erénye, hogy egy-egy szerepet megosztottan játszottak. A technika használata – a kamera kivetítőn való mutatása – sokkal közelebb hozza a színjátszást, hiszen sokkal többet megmutat az érzelmekből, melyek kiülnek az arcra.

Tavalyhoz képest a Találkozó szerkezetében változások álltak be. Idén nem egymás utáni napokon van a rendezvény, hanem két hosszú hétvégére osztották fel. Így a Találkozó csütörtökön folytatódik.