2024. július 20., szombat
MAGYARCSENYE

Ami szívbemarkoló, ami testtudatos, ami szerethető

Helyzetjelentés a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók XXI. Találkozójának negyedik napjáról

A háromnapos szünet után a magyarcsernyei Találkozó negyedik napját a magyarkanizsai Együtt Veled – Értük ; Értelmi és Testi Fogyatékosok Érdekeit Védő és Segítő Egyesület Fény-Bárka társulata nyitotta meg egy foglalkozással, melyet a Petőfi Sándor Általános Iskolában tartottak meg. Az érdeklődők különböző játékok útján megtapasztalhatták, milyen is a fogyatékkal élők világa, közelebb kerülhettek ehhez a témához, személyes élményt kaphattak mind a diákok, mind a foglalkozásban rész vevők.

A csütörtöki nap versenyprogramját szintén a Fény-Bárkások nyitották meg olykor szívet melengető, olykor szívfacsaró jelenetekkel. A társulat tagjai rendkívül merészen és őszintén szóltak magukról, valójukról, valamint kapcsolatukról az élettel, szerelemmel, gyásszal és Istennel. A csapat tagjai elmondták, hogy nagyon jó élmény számukra Mácsai Mónikával és Oláh Tamással dolgozni, próbálni, erre Perényi Balázs megjegyezte, hogy ez érződik is az előadáson. Általában egy előadás magán hordozza a próbafolyamat hangulatát, a belefektetett munka élményét. A csapat szereti ezt a produkciót, és az teljesen az övék is.

A folytatásban két vígjátékot tekinthetett meg a csernyei közönség. Délután öt órától a szajáni Ady Endre Művelődési Egyesület drámai csoportja Ray Cooney A miniszter félrelép c. drámáját adta elő Nagy Aleksz rendezésében. Ami elsősorban lenyűgözte a zsűrit, az a bátorság és ügyesség volt, ahogyan az előadásban látható bohózati mozgásokat színpadra vitték, hiszen nem kis bátorsággal és odaadással végezték a szereplők. Nagyszerű testtudattal és akrobatikus készséggel művelték mindezt. A bohózatban igen nehéz a ritmus megtartása. A bohózat olyan, mint egy zenemű: abban a pillanatban, ahogy valami megáll vagy valami elcsúszik, megül az egész. Ebben a darabban viszont ez nem történt meg.

Este fél nyolctól pedig a kisoroszi Testvériség-egység Művelődési Egyesület Kisoroszi Amatőr Színjátszó Csoportjának Meghalsz, Banya! c. előadását tekinthettük meg. Kisorosz nagy múltú színjátszó település, egészen pontosan 1913 óta működik színjátszás a faluban. Berta Ferenc, a Találkozó elindítója kisoroszi származású volt, aki sok éven keresztül díjazott előadásokat készített, majd tanítványa, Lőrik Gizella vette át a posztját, aki méltán vitte tovább a falu színjátszó csoportjának jóhírét. Az idei előadás rendezőjének, Kocsis Diána Csillának ez volt az első próbálkozása. A nézőközönség szerette a darabot, nevettek a poénokon, tapsoltak, tehát szerethető előadást készítettek. A zsűri értékelésén az is kiderült, hogy a társulat sokkal inkább nagy súlyú, drámai műveket játszott az elmúlt évek során, mintsem komédiákat.