2024. július 20., szombat

A színjátszó mozgalmat szolgálta

A megemlékezés tisztelete

Váratlanul elhunyt, itt hagyott bennünket Győrfi Sándor, a vajdasági amatőr színjátszás ismert, nagyra becsült alakja. Elment csendesen, szerényen, mint ahogy élt. Elment, és magával vitte álmait, vágyait. Korán, nagyon korán köszönt el szeretteitől, barátaitól, ismerőseitől.

Győrfi Sándor Bezdánból indult el 1958-ban. Bezdán után következett a szabadkai Népkör, a zombori Petőfi Sándor Művelődési Egyesület, a bajmoki Jedinstvo–Egység, a kúlai Népkör és nem utolsósorban a Vajdasági Magyar Amatőr Színház küldetést betöltő feladatvállalása! Pályájának, fejlődésének meghatározó mérföldkövei!

Szerepek, színpadi feladatok, amelyeket rendkívül egyszerű kifejezőeszközökkel formált élővé – amatőr színjátszásunk gyöngyszemeiként tartjuk számon. Ezúttal azonban Győrfi Sándor rendezői munkásságát szeretném megemlíteni. Rendezőként is olyan eredményeket mutatott fel ugyanis, amelyekről csak az elismerés hangján szólhatunk.

A kúlai színjátszók hosszú évekig nemigen adtak életjelet magukról. Vonatkozik ez a megállapítás különösen a kilencvenes évekre. Egyszóval: válságos helyzetbe kerül a nagy múltú kulai amatőr színjátszás. A kulai amatőr színjátszás újrateremtésére ki más, mint Győrfi Sándor vállalkozott. S nemcsak Kúla, hanem a verbászi amatőr színjátszást is elmozdította a holtpontról! Igen! Győrfi Sándor arra vállalkozott, hogy újjáéleszti a kúlai és a verbászi amatőr színjátszást! Sikerült! A két társulatot, a kúlait és a verbászit újra bekapcsolta a mozgalom vérkeringésébe! S nemcsak bekapcsolta, hanem elérte azt, hogy színvonalas rendezései, előadásai a vajdasági magyar amatőr színjátszás élvonalába kerültek.

Aztán ott van a Zsebszínház. Létrehozását Győrfi Sándor kezdeményezte. Tizenöt művelődési egyesület színjátszói támogatták. A Zsebszínháznak mozgósító szerepet szántak az alapítók: a térség amatőr színjátszásának rendkívül gazdag hagyományait szerették volna újjáéleszteni. A Zsebszínházat Berta Ferencről nevezték el. Ez egy olyan nemes gesztus volt, amelyet nem szabad figyelmen kívül hagyni.

Győrfi Sándor mélységes elhívatottsággal munkálkodott amatőr színjátszásunk megtartásáért, továbbéléséért. Motorja volt minden kezdeményezésnek, minden, amatőr színjátszásunk megújhodását szolgáló elképzelésnek! Igazi alkotó egyéniség volt, aki nagyon erős szálakkal kötődött színjátszó mozgalmunkhoz. S aki azt szolgálta hűségesen, önzetlenül!

Több évtizede áldozatkész tevékenységének elismeréseként Győrfi Sándor kiérdemelte a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség legrangosabb elismerését, a Magyar Életfa díjat! Magas elismerés. Megérdemelt elismerés. Pedig Győrfi Sándor csak tette a dolgát! Barácius Zoltán, közel 25 évvel ezelőtt, amikor a szabadkai Népkör színháztermében Győrfi Sándor 35 éves színpadi élete előtt tisztelegtek a jelenlévők, a következőket jegyezte meg: „Olyan színművésszel találkozunk ma este, aki elődeire, a nemzet napszámosaira, Liliomfiékra és a többiekre hasonlít, és azok nyomdokába jár…!”

A tisztelet és a nagyrabecsülés őszinte szándékával hajtunk fejet Győrfi Sándor emléke előtt. Reméljük, hogy lesznek majd, akik követik példáját, és ugyanolyan hittel, alázattal szolgálják majd színjátszó mozgalmunkat!

Győrfi Sándorra emlékezik ma Zomborban a Zsebszínház

Az idén váratlanul elhalálozott Győrfi Sándor Magyar Életfa díjas műkedvelő színészre, rendezőre, művelődésszervezőre, a Vajdasági Magyar Amatőrszínház, valamint a Berta Ferenc Zsebszínház eszmei atyjára, az utóbbi mindenesére emlékeznek pályatársai a Zsebszínházmai rendezvényén a zombori Magyar Polgári Kaszinóban. A 18 órakor kezdődő rendezvényen föllépnek: a bezdáni Petőfi Sándor Művelődési Egyesület színjátszói, a bajmoki Jedinstvo–Egység Művelődési Egyesület táncosai, a doroszlói Móricz Zsigmond Magyar Művelődési Egyesület versmondói, Kotroba Júlia szabadkai nótaénekes, a nagybecskereki Madách Amatőr Színház operettszínészei, a Zombori Magyar Polgári Kaszinó énekesei és táncosai, Szlákó Angela és József zombori énekesek Juhász Rafael zenekíséretével, a Berta Ferenc Zsebszínház Kisegyüttese. A műsort szerkesztette: Győrfi Klára (Zombor), rendezte: Izelle Károly (Nagybecskerek).