2024. szeptember 3., kedd

Ötezer oldalnyi fájdalmas feljegyzés

Emlékek alapján készít előadást az 1944-es bácskai megtorlásról a szabadkai Népszínház Magyar Társulata

Koprodukcióval kezdi az új évadot a szabadkai Népszínház Magyar Társulata, amelyet a budapesti Katona József Színházzal közösen készít. Az előadás a Vörös címet kapta, az 1942-es újvidéki razzia válaszaként történt 1944-es partizán megtorlásról szól, amelynek negyvenezer ártatlan magyar áldozata lett. Az előadás szövegkönyve elsősorban túlélők, szemtanúk és áldozatok emlékei alapján készült, valamint írók, gyűjtők és kutatók – Berta Tibor, Burány Nándor, Csorba Béla, Dudás Károly, Fodor István, Matuska Márton, Mirko Grlica, Mojzes Antal, Papp Árpád, Ribár Béla, Teleki Júlia, Végel László és mások – munkáinak felhasználásával. A darabot Brestyánszki Boros Rozália, a szabadkai Népszínház dramaturgja jegyzi, az előadás rendezője pedig Máté Gábor, a budapesti Katona József Színház igazgatója.

A szöveggel kapcsolatban Máté Gábortól hallottuk, hogy tavaly ősszel még lazán, nem eléggé belegondolva nyúlt a témához, a későbbiekben viszont megrázó feljegyzésekkel szembesült.

– Megkértem Brestyánszki Boros Rozáliát, hogy küldjön dokumentumokat a témával kapcsolatban. Februárban csaknem ötezer oldalnyi brutális, felkavaró szövegmennyiséget továbbított, amelyet nagyon nehéz volt olvasni – mondta a rendező.

A dramaturg pedig hozzátette:

– Megközelítőleg ötezer oldalnyi csak az adatközlés nélküli feljegyzés, ezen felül vannak az adatközlő dokumentumok. Mindenen átrágtam magamat, és májusban kezdtem el intenzíven írni. Ezekből nemrég készült el ötven oldal. Az előadás érinti ugyan az 1942-es eseményeket, de 1944 őszén játszódik. Igyekeztem úgy összeállítani a szöveget, hogy ne egy sorsot emeljek ki, hanem sok ember éltébe kapjunk betekintést. Nem is egy, hanem több helyszínen játszódik. Célunk egy megrázóan hiteles történetet bemutatni.

Mezei Zoltán társulatigazgató szerint ez a munka azért is izgalmas színházuk számukra, mert az előző koprodukciókban készült előadásokhoz képest ezúttal nagyobb számban vesznek részt benne magyarországi szereplők.

A két társulat színészeit Ljubica Ristovski, a szabadkai Népszínház igazgatója is üdvözölte, sok sikert kívánt az előadáshoz és kitartást a próbákhoz, amelyek továbbra sem méltó körülmények között folynak. Máté Gábor szerint azonban ez most nem feltétlenül negatív, több ihletet ad a munkához, hiszen a valóságot tükrözik.

Az előadás szabadkai bemutatója október negyedikén lesz, a budapesti november nyolcadikán, azután pedig párhuzamosan játsszák mindkét helyen.