2024. szeptember 3., kedd

A démonokkal Podgoricán

A szabadkai Kosztolányi Dezső Színház Montenegróban vendégszerepel

Urbán András, a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház igazgatója arról számolt be lapunknak, hogy színházuk egy podgoricai vendégszerepléssel kezdi meg az idei évadot:

– Az évadkezdés előtt meghívást kaptunk a podgoricai FIAT (Festival Internacionalnog Alternativnog Teatra) montenegrói fesztiválra, ahol a Pass-port 1, avagy A démonok városa produkciót játsszuk két alkalommal. Ez azért jelentős számunkra, mert színházunk az elmúlt időszakban a régi Jugoszlávia szinte összes fővárosában szerepelt a legjelentősebb fesztiválokon, épp még csak ez a montenegrói út hiányzott a listáról. Tulajdonképpen vártam is, hogy megtörténjen, de azért az augusztusi meghívás így is kellemesen meglepett. Számítok rá, hogy itt is új kapcsolatokra teszünk szert, de kapóra jött azért is, mert a Desiré fesztiválnak is minden bizonnyal lesznek montenegrói vendégei, így most alkalom nyílik a találkozásra. Magyarországon rendszeresen játsszunk, ezzel pedig a színház regionális jelenléte is kiteljesedik – mondta, és további vendégszereplésekről is szólt.

– A Pass-port második részét, A maga az ördög című előadásunkat, jövő hónapban játsszuk Kragujevácon, a JoakimFest szerbiai színházak fesztiválján, novemberben viszont újra Montenegróban játsszunk, ekkor a Béres Márta One Girl Show-t adjuk elő Cetinjen egy új fesztiválon. Ami a magyarországi vendégszerepléseket illeti, várhatóan az NKA támogatásában Budapesten a Bárka Színházban szerepelünk az ősz végén a Pass-port trilógiával, a továbbiakban pedig a budapesti Trafóban a Dogs and drugsszal. Más vendégszereplések is lesznek, ezek majd később derülnek ki.