2024. szeptember 3., kedd

A múlt sebeinek gyógyulásáért

Több szempontból is rendhagyó előadás készül a szabadkai Népszínházban

Az új évad első bemutatóját, a szabadkai Népszínház Magyar Társulata rendhagyó módon a budapesti Katona József Színházzal koprodukcióban készíti, és magyarországi színészek is játszanak benne. A Vörös című előadás az 1944-es bácskai megtorlást eleveníti fel, amely az 1942-es újvidéki razzia válaszaként történt. A szöveget – főleg vallomások alapján – Brestyánszki Boros Rozália írta, az előadás rendezője pedig Máté Gábor, aki a budapesti Katona József Színház igazgatója. A Vörös bemutatója október 4-én lesz a Jadran színpadon, a budapesti bemutatóra pedig november nyolcadikán kerül sor, ezek után pedig párhuzamosan játsszák mindkét helyen.

Mezei Zoltán társulatigazgató szerint több szempontból is rendhagyó ez az előadás. Egyrészt nem volt még példa ilyen jellegű munkafolyamatra, hogy két színház színészeiből szerveződjön össze a szereplőgárda, másrészt pedig a téma súlyossága:

– Kezdetben fenntartásaim voltak. Tudtommal az elmúlt években kőszínház nem nyúlt ehhez a témához. Az elmúlt hónapokban a két ország közeledéséről számolt be a média, és a szándékról, hogy a múlt valamelyest tisztázódjon. Előadásunk témája viszont sok vajdasági családot érint, sokáig nem is volt róla szó, ezért mélyek maradtak a sebek. Abban bízok, hogy e nehéz és érzékeny téma művészi megfogalmazása segíthet a gyógyulásban. Némileg talán felszabadít bennünket, ha beszélünk róla. Ez az előadás valószínűleg főleg azokat érdekli, akik elődeik révén személyesen is érintettek. Ugyanakkor az egymás mellett élésnek feszültségei gyakran a fiatalok között robbannak ki az utcán, miközben nem is tudják, miért van bennük düh vagy előítélet a másik nemzet felé. Az előadás persze nem ítélkező, inkább tényfeltáró módon nyúl a témához – állítja a társulatigazgató, a témával kapcsolatban pedig egyes szereplők is előhozakodtak személyes történeteikkel vagy meglátásaikkal.

G. Erdélyi Hermina elmesélte, hogy nagyanyját egy szókimondó kijelentése miatt rögtönítélő bíróság elé állították, majd lágerbe hurcolták, ahonnan nagyapjának sikerült kiszabadítania. Fiatalabb generációt képvisel a horgosi származású Kovács Lehel, a budapesti Katona József Színház színésze, akit elgondolkodtatott, hogy elődeit ez az esemény mennyiben érinthetett, de már nem élnek a nagyszülei, így nem tudja megkérdezni őket. Csernik Árpád az előadás témáját illetően leszögezte, hogy a történelemmel már legfeljebb könyveken keresztül foglalkozunk, míg a múlt még mindig belülről marcangol, holott jó lenne, ha a múltból is történelem lenne.

A két színház együttműködését Ljubica Ristovski, a szabadkai Népszínház igazgatója is üdvözölte, Máté Gábor, pedig azt mondta, hogy nem voltak kételyei a közös munkával kapcsolatban, hiszen korábban már látta a szabadkai színészek előadásait, és meggyőződött a profizmusukról.

A Vörös szereplői: Ambrus Richárd, Baráth Attila, Csernik Árpád, Dankó István, Fekete Ernő, G. Erdélyi Hermina, Hegymegi Máté, Kalmár Zsuzsa, Kovács Lehel, Körmöci Petronella, Mészáros Béla, Pálfi Ervin, Szilágyi Nándor, Szirtes Ági, Szőke Attila, valamint Vörös Csongor és Ábrahám János.