2024. szeptember 3., kedd

Nincs értelme szépíteni

Péntek este lesz a Népszínház Magyar Társulatának új ősbemutatója, a Vörös – Az előadás szövegét Brestyánszki Boros Rozália jegyzi

Mint arról beszámoltunk, a Vörös az 1942-es újvidéki razzia válaszaként elkövetett 1944-es bácskai megtorlást taglalja. Az előadás két társulat – a szabadkai Népszínház Magyar Társulata és a budapesti Katona József Színház – koprodukciójában készült, és mindkét színház színészei szerepelnek benne. Az előadást Máté Gábor rendezte, míg a szöveget Brestyánszki Boros Rozália írta, feljegyzések, vallomások alapján. Mint mondta, több mint négyezer oldalt dolgozott fel, de ebben a rendező is segítségére volt:

– Egy évvel ezelőtt kaptam a felkérést a szöveg kapcsán, ezek után pedig tetemes mennyiségű anyag állt rendelkezésemre. Többségében helytörténeti könyvek, regények, szakfolyóiratok, ami viszont a legnagyobb kincs számomra, az az adatközlők vallomásai. Amit ők elmondta, sok helytörténeti könyvben irodalmi nyelvre lett emelve. Ami kivételes kincs, hogy néhány adatközlő vallomása tájszólásban lett megörökítve. Némelyiket használjuk is az előadásban, egyes szereplők autentikus nyelven szólalnak meg – mondta Brestyánszky Boros Rozália, aki az ősbemutató kapcsán a következőket is elmondta:

– A történet elmondhatatlanul borzasztó, de a borzalmakon túl igyekeztem meglelni az emberi oldalát is. Amikor úgy döntöttem, hogy mindenképpen megcsinálom ezt a szöveget, egyértelművé vált számomra, hogy őszintén fogok hozzá. Az igazságot a magam módján, némileg távolságtartással kezelem, de szépíteni vagy tompítani nincs értelme. Sok kérdés és kétely merült fel bennem a témával kapcsolatban. Viaskodtam, hogyan lehet erről egyáltalán úgy beszélni, hogy ne ártson. Sokáig kerestem önmagamban az utat a történethez. Azután igyekeztem úgy olvasni a forrásanyagot, hogy ne csak egyoldalú megközelítésből szerezzek élményanyagot. A feljegyzéseket a rendezőnek is elküldtem. Ő egy rövid találkozásunk alkalmával szellemi löketet adott nekem, ami fontos volt számomra a további munkához. Ekkor megszületett egy nagyobb szöveg, és megtaláltam az utat ahhoz, hogy megírjam a mai verzióját, ami csaknem a bemutatóig alakult. A szereplők is sok jó ötlettel gazdagították a szöveget. Ami a témát illeti, borzasztó traumatikus sorozatot váltott ki belőlem, azonban ez egy békés és békítő szándékkal született előadást, de nem simogat.