2024. szeptember 3., kedd

Szombattól Desiré

A szabadkai Kosztolányi Dezső Színház Desiré Central Station fesztiválja kiállításmegnyitóval kezdődik szombaton

Az idei Desiré fesztivál az I am Desiré mellett Az emberről és a színházról alcímet is kapta, ezúttal ugyanis a színész és az előadó-művészet nagyobb nyomatékot kap – a többi között erről is beszámolt Urbán András, a Kosztolányi Dezső Színház igazgatója, a szombaton kezdődő Desiré Central Station kapcsán. Arról is szólt, hogy a fesztivál még soha nem készült ilyen nehéz anyagi körülmények között, mégis hat ország tizenhárom produkcióját mutatják be, az előjelekből ítélve telt ház előtt, hiszen egyes előadásokra már elfogytak a jegyek.

A fesztivál hivatalos megnyitója egyben egy kiállítás megnyitója is lesz, amely 18 órakor kezdődik a Képzőművészeti Találkozó Modern Galériájában. A Molnár Edvárd fotóiból és a Kosztolányi Dezső Színház képanyagából összeállt tárlat az elmúlt négy évet mutatja be. A fesztivál idején ugyancsak a Képzőművészeti Találkozóban tartják a Desiré Akadémiát, amelyen beszélgetések, előadások és prezentációk zajlanak. A vendégelőadók minden bizonnyal Zsótér Sándor, Bojan Jablanovec, Haris Pašović, Hajdú Szabolcs, Senka Bulić és Tolnai Ottó lesznek. Ezekre az eseményekre a belépés díjtalan. Urbán András egy érdekes négynapos műhelymunkáról is beszámolt, amely során az Alexander-technikát ismerhetik meg az érdeklődők. Erre viszont négyezer dinár a jelentkezés.

A Desiré fesztivál 28-áig tart, a produkciók időpontjai nem fedik egymást, így aki óhajtja, akár az összes előadást megnézheti. A színdarabok után pedig Desiré-partikra kerül sor, amelyek ízes beszélgetésekre és barátkozásokra adnak alkalmat.

A fesztivál támogatói Szabadka önkormányzata, a Szerbiai Kulturális Minisztérium, a Tartományi Kulturális Titkárság, a Magyar Nemzeti Tanács és az NKA, habár – mint azt hallottuk – a városi szintű támogatás tegnap délelőttig még nem érkezett meg.