2024. július 17., szerda

Hét

A nők elleni erőszakról szóló megrázó dokumentumdrámát mutattak be az Újvidéki Színházban

Hétfőn volt a nőket érő erőszak elleni küzdelem nemzetközi napja. Sajnos, azok a nők, akik a családon belüli erőszak valamilyen formájának esnek áldozatul egyre többen vannak. Az év kezdete óta 76 személy halt meg a családi körben történt erőszak miatt, köztük 45 nő és 5 csecsemő, nyilatkozta Vesna Stanojević, a belgrádi családon belüli erőszak elleni tanácsadás koordinátora. Stanojević hozzátette, hogy tavaly 28 nő esett áldozatul, ebben az évben pedig már 45-öt öltek meg – közölte a Tanjug hírügynökség.

A világnap kapcsán tegnapelőtt este az Újvidéki Színházban bemutatták a Sedam (Hét) című dokumentumdrámát, amelyben azoknak a nőknek a történeteit jelenítették meg, akik erőszak áldozatául estek, illetve, akik életcéljuknak tűzték ki a patriarchális társadalmi berendezkedésből eredő, sajnos már megszokottá vált erőszak elleni küzdelmet. A darabot a svéd Hedda Krausz Sjögren író, színésznő rakta össze, a szerbiai változat Anja Suša munkáját dicséri. Szerbia mellett Albániát, Bosznia-Hercegovinát, Horvátországot, Koszovót és Macedóniát érinti a turné, amelynek neve is sokatmondó: Tizenhat nap a nők elleni erőszak jegyében.

Sjögren szerkesztőként, nem pedig eredeti szerzőként jegyzi a darabot – a hét erős, többnyire aktivizmussal is foglalkozó nő történetét hét drámaírónő jegyezte le. Így aztán hét társszerzőt számlálhatunk: Paula Cizmar, Catherine Filloux, Gail Kriegel, Carol K. Mack, Ruth Margraff, Anna Deveare-Smith és Susan Yankowitz dolgoztak a művön, amelyet a nőjogi aktivisták interjúiból állítottak össze. Az afganisztáni Farida Azizi, az észak-írországi Inez McCormack, a guatemalai Anabella de Leon, a kambodzsai Mu Sochua, a nigériai Hafsat Abiola, az oroszországi Marina Pisklakova-Parker és a pakisztáni Mukhtar Mai megrázó történetét szerbiai közéleti személyiségek mutatták be az újvidéki publikumnak.

Ana Saćipović újságíró, az Osvit, a nőket ért erőszak esetén tanácsadással foglalkozó niši szervezet alapítója és vezetője, Ana Sofrenović színésznő, énekesnő, az UNICEF nagykövete, Aida Ćorović novi pazari nőjogi aktivista, Gordana Čomić köztársasági képviselő, Gordana Mitrović, a Hestija transzszexuálisok jogaiért küzdő szervezet vezetője, Ivon Jafali újságíró, valamint Vesna Bujošević színésznő és nőjogi aktivista adták elő a hét megindító élettörténet részleteit.

Christer Asp, Svédország belgrádi nagykövete köszöntötte a közönséget az Újvidéki Színházban, ahol nem mindenkinek jutott ülőhely. A Svéd Királyság nagykövetségei kiemelt támogatói a rendezvénysorozatnak a régióban. Eddig összesen 23 országban mutatták be és 19 nyelvre fordították le a dokumentumdrámát. S egyszer sem mulasztották el kihangsúlyozni, hogy a nők elleni erőszak bűncselekmény.