2024. július 17., szerda

Pénteken kezdődik a színjátszók találkozója

Idén 14 település 17 színjátszó csoportjának előadását láthatja a közönség Szajánban

Pénteken, a 19 órai kiállításmegnyitóval és a 19.30 órai ünnepélyes megnyitóval veszi kezdetét idén a műkedvelő színjátszók legnagyobb ünnepe, a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók XIX. Találkozója a VMMSZ, a VMMI és a szajáni Ady Endre Művelődési Egyesület szervezésében. Az idei házigazda Szaján, s ahogyan Benyócki Sára, a szajáni Ady Endre Művelődési Egyesület elnöke lemondta, az 1100 főt számláló falu lakossága már lázasan készül a rendezvényre. Mint hangsúlyozta, a faluban még nem volt ilyen rangos rendezvény, a 202 férőhelyes színházteremben még nem történt ilyen nagy esemény.

Raffai Ágnes, a VMMSZ munkatársa ismertette, hogy idén 14 település 17 színjátszó csoportja vesz részt a találkozón, az eddigi visszatérők mellett új csoportok is jelentkeztek, a noszai Hinga és a zentai Zsebtársulat. A látottakat a Brestyánszki Boros Rozália dramaturg, Béres Márta színésznő és Solténszky Tibor dramaturg, színpadi szerző, rendező alkotta zsűri véleményezi majd. Idén is 9+1 díj talál gazdára. A találkozónak két fődíja van, a Pataki László-díj találkozó legjobb hagyományos keretek között megvalósított előadásért jár, a Bambach Róbert-díj pedig a legjobb alternatív/új formákat kereső előadásért. Emellett – mint minden évben – gazdára találnak a díjak a legjobb alakításokért, a közösségteremtő tevékenységért, a legjobb színpadi beszédért és a közönségdíj is, valamint számos különdíjat is kiosztanak. A főbb díjazottak megkapják Szajkó István festő egy alkotását. A díjkiosztó gálaműsor március 30-án, vasárnap lesz 19 órai kezdettel. Ekkor lesz látható a hivatásos színházak ajándék előadása is, amely ezúttal a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház Vojáger című produkciója lesz.

Idén is megjelenik a Súgó, a találkozó színlapja, amelynek elkészítésében a helyi diákok is részt vesznek rövid interjúk, rajzok készítésével. A szervezők gyermekfoglalkozásokat is tartanak, amelynek célja, hogy a kis színházlátogatók is értőbb szemmel lássák az előadásokat. Az elemző foglalkozásokon beszélgetnek majd arról, hogy mi miért történt úgy a színpadon, ahogy. A március 29-i, szombati nap is a gyermekeké lesz, láthatják a Magyar Kanizsai Udvari Kamaraszínház Csizmás kandúr című előadását, majd gyermekfoglalkozásokon vehetnek részt, és végül egy József Attila-esten is.

Dudás Károly, a VMMSZ elnöke elmondta, a találkozó közösségteremtő és közösségmegtartó szándékkal jött létre, és valóban kiderült, hogy milyen nagy mozgósító ereje van, a rendezvénynek otthont adó települések mindig nagy lelkesedéssel készülnek a házigazda szerepre, ahogyan idén Szajánban is megfelelő környezet és meleg szeretet várja a színjátszókat.

A rendezvényt a Magyar Nemzeti Tanács országos szintű kiemelt rendezvénnyé nyilvánította, a találkozó emellett anyaországi és tartományi támogatásokból valósul meg.