2024. július 21., vasárnap

Előadás az álmokról és az életről

A szabadkai Népszínház Magyar Társulata november 7-én, 19.30-tól mutatja be Az ügynök halálát

A szabadkai Népszínház Magyar Társulata és a Magyar Kanizsai Udvari Kamaraszínház közös produkciójának bemutatójára kerül sor november 7-én, 19.30-tól a Jadran színpadon, ahol Arthur Miller művét, Az ügynök halálát mutatják be, Andrási Attila rendezésében. Az előadásban vendégművészeket is láthatunk, egyebek között Magyarországról. Szereplők: Incze József, Jónás Gabriella, Csernik Árpád, Ralbovszki Csaba, Kálló Béla, Szemerédi Bernadett, Péter Ferenc, Dóczy Péter, Hajdú Tamás, Pámer Csilla, Szőke Attila, Czumbil Orsolya. Az előadásról a színészek, a rendező és a dramaturg, Brestyánszki Boros Rozália szóltak. Andrási Attila az előadás aktualitását emelte ki:

– Úgy gondoljuk, hogy ez az előadás most és itt aktuális. Az álmokról és a létről szól, arról a valóságról, amelyet az adósok és a bérrabszolgák alkotják. Ez egy tragikomédia, amit sajátságosan adunk elő, így jelentősen elüt majd más, erről a műről készült produkcióktól. Amikor angol rokonaimmal beszélgettem Az ügynök haláláról, elcsodálkoztam, hogy egyértelműen vígjátékként élik meg. Ezen elgondolkodtam, mert mi egy ember vergődését látjuk benne. Azután más szemmel olvastam el és rájöttem, hogy valóban sok vígjáték-elemet tartalmaz. Előadásunkat tehát a tragédia és a komédia között feszítjük, amihez még többet tettek hozzá az előadásban szereplő ragyogó színészek – mondta a rendező, akinek gondolatához Ralbovszki Csaba is csatlakozott:

– Az álom két jelentéssel bír. Egyik az, hogy főhősünk úgy sétálhat az időben, mint más a térben, a másik pedig a nagy amerikai álom, ami rengeteg ígérettel kecsegtet – tette hozzá.

Jónás Gabriella hosszú évek után ismét a Népszínház Magyar Társulatának előadásában játszik:

– Ez egyrészt megtiszteltetés, másrészt kihívás. Számomra az előadás a családról és a szeretetről is szól, valamint arról a fontos kérdésről, hogy meddig elviselhető az olyan élet, amit a hazugságok hálója sző át – hallottuk az előadás női főszereplőjétől.

Az előadás férfi főszereplője Incze József, aki jelenleg a budapesti Új Színház tagja:

– Ez az előadás sok ember életével találkozik. A bérrabszolgaság témája beletalál a lényegbe, mert a rendszerváltás után sok mindent átvettünk Amerikától, egyebek között a kölcsönöket és annak kilátástalan végkimenetelét is. Jól tudjuk milyen az, amikor valaki elveszti például a lakását – ecsetelte a színész.

Ismét Szabadkán, ezúttal Az ügynök halálában láthatjuk Dóczy Péter budapesti színész-rendezőt, aki szerint délvidéken izgalmas színházzal foglalkozni.

– Úgy alakult, hogy idén ez a harmadik bemutatóm Szabadkán. Az első az MKUK-kal készült Kié ez az ország? előadás volt, a második pedig a Sose volt, hogy az élet megdöglik... – Trianon árnyékában, amit jómagam rendeztem és írtam – összegezte Dóczy Péter.

Az előadásban szerepel Szemerédi Bernadettet is, aki, mint mondta, kétlaki életet él:

– Bánáti vagyok, de úgy alakult, hogy Magyarországon folytattam a tanulmányaimat. Ezzel az előadással egy gyermekkori álmom vált valóra, miszerint egyszer majd a szabadkai Népszínház színpadán állhatok, nagyszerű színészek társaságában – mondta a fiatal színművésznő.

Ismét a Népszínház Magyar Társulatának színpadán láthatjuk Kálló Bélát is:

– Örülök, hogy ismét erről a színpadról találkozhatok a közönséggel. Úgy érzem, hogy ez az előadás mindenkinek kihívás, a színészeknek, a rendezőnek, a stábnak és a Népszínháznak – hallottuk Kálló Bélától, míg a Magyar Társulat dramaturgja, Brestyánszki Boros Rozália a szöveg alakításáról szólt:

– Egy dramaturg esetében könnyebb feladatnak gondolják, ha egy szöveget rövidíteni kell. Ha Arthur Miller teljes szövegét színpadra állítanánk, megközelítőleg négyórás lenne az előadásunk. Egyharmadát kellett kihagyni úgy, hogy az előadás teljesítse célját, és ez nem volt egyszerű feladat. Az álomvilág nálunk foszlányokban mutatkozik meg, míg Arthur Miller szövegében kiteljesedhet, de az írói fantázia végtelen – mondta.