2024. július 21., vasárnap

Pattog a labda

Újhelyi Ákos, a Szabadkai Népszínház igazgatóbizottsági tagja: Tárgyaljuk végig a problémákat, kerüljenek végre terítékre a gondok

Nem egészen egy hónappal ezelőtt Második nyilvánosság néven Facebook-oldal indult. Bevezetőül Bózsó István Vajdasági kupi című, a Facebookon publikált írása szolgált, amelyben Andrási Attilának, a szabadkai Népszínház Magyar Társulata nemrégiben kinevezett művészeti vezetőjének a műsorpolitikája ellen tiltakozik, kétségbe vonva alkalmasságát e posztra. A társulat azon része, amely mást szeretett volna látni a vezetői poszton, köztük olyanok is, akik korábban játszottak Andrási Attila Magyar Kanizsai Udvari Kamaraszínházában és a közönség egy része is bekapcsolódott a Facebookon zajló hozzászólás-háborúba. ,,Mi, a közönség, mélységesen elutasítjuk az Andrási Attila által vizionált ,,polgári színházat!”, ,,Ugye, kit néztek ti hülyének?” – ilyen és ehhez hasonló bejegyzések is napvilágot láttak az internetes üzenetháborúban.

Mint Újhelyi Ákostól, a Népszínház igazgatóbizottságának tagjától megtudtuk, kísérlet történt a párbeszédre:

– A szabadkai Népszínház közönségének egy része, létrehozott egy Facebook-oldalt Második nyilvánosság címen. Amikor ez az oldal elindult, egy kicsivel később, megpróbáltam felvenni a kapcsolatot Bózsó Istvánnal, a Második nyilvánosság című Facebook-oldal egyik adminisztrátorával és szerzőjével. Többször hívtam, üzentem, de visszajelzés nem érkezett. Nem lépett velem kapcsolatba. Ez engem furcsa helyzet elé állított, mert a vajdasági magyar emberek általában elfogadják a kinyújtott kezet. A gesztus, hogy nem érkezett visszajelzés, bennem azt erősítette meg, hogy nem hajlanak a kompromisszumokra, nem érdekeltek ebben a párbeszédben és a problémamegoldásban, csak a botránykeltésben. Részükről egyébként megjelent egy kritika is, miszerint Az ügynök halála nem sikeres. Több, a színházi szakmában jártas ismerősömet, barátomat is felkerestem ez ügyben. Elmondásuk szerint nem minden előadás érik be a bemutatóra, és a kritizálás előtt talán meg kellett volna várni még néhány előadást. Ezen a produkción nagyszerű szabadkai színészek is dolgoznak, ami garanciát jelent a sikerességre. A Második nyilvánosság Facebook-oldalon szó van arról is, hogy a Népszínház utaztatja a nézőket. Ez azonban nem első és nem egyedi eset, azért történik, mert nem szeretnénk gettósítani a kultúrát. Célunk, hogy a falusiak is eljussanak színházba, ne csak a városban élők élvezzék a színházi előadásokat – mondta Újhelyi Ákos, és kitért a színészekkel kezdeményezett párbeszéd ügyére.

– Pénteken tartottunk egy ülést, amelyen ezt az ügyet szerettük volna megvitatni, de sajnos a színészek által delegált tag, Csernik Árpád nem jött el. Szerettük volna megkérdezni, hogy mi történt, milyen gondok adódtak a Magyar Társulatban. Ő ugyanis eddig nem említette ezt a problémát, nem is tájékoztatta az igazgatóbizottságot, habár fél éve már annak, hogy kinevezték az új művészeti vezetőt. Mivel a beszélgetésre nem került sor, azt indítványoztam, hogy jövő keddre rendkívüli ülést hívjunk össze, és tárgyaljuk végig a problémákat, fél év után kerüljenek végre terítékre a gondok. A színészek részéről néhány hangadóról van szó, egyebek között Csernik Árpádról, Pesitz Mónikáról, Greguss Erdélyi Hermináról és Körmöci Petronelláról. Ők mind Budapesten az Andrási Attila által vezetett Magyar Kanizsai Udvari Kamaraszínházban is szerepeltek. Több éve játszanak Andrási Attila által készített előadásokban: 1918 – Őszirózsák – Zuhanó repülés, Halottak napjától Virágvasárnapig, A világ és a vége, Magyar Piéta. Akkor együtt tudtak dolgozni Andrási Attilával, most pedig, amikor eljött Szabadkára, felháborodnak, és követelik lemondását. Ez eléggé meglepő számomra. Nagyon remélem, hogy a keddi igazgatóbizottsági ülésen megjelennek a színészek, és tájékoztatnak bennünket a problémákról. Megtudjuk, mi a valódi ok és cél, hogy közösen dolgozhassunk ki megoldási javaslatot, továbblépjünk, és lenyugodjanak a kedélyek. Szeretném megkérni az érdekelteket, hogy jelenjenek meg, és a december ne a viszálykodásról szóljon, hanem az adventről és a karácsonyról, valamint mindenképpen a gondok orvoslásáról, hogy jó színházat hozzunk létre, ahol élvezhetjük az előadásokat.

Szerettük volna az ügyben az egyik érintett színészt is megszólaltatni, de azt a választ kaptuk tőle, ragaszkodik a Vajdasági SkaCcoK közösségi blogon megjelent, a társulatot és őt érintő és sértő bejegyzésnek és annak fotójának, valamint a saját Facebook-profilján erre megjelent válaszának teljes terjedelemben való leközléséhez. Ez nem áll módunkban, a Magyar Szó szellemiségével nincs összhangban, hogy közösségi oldalakon megjelent írásokat közöljünk, azok elolvashatók a közösségi portálokon.