2024. július 21., vasárnap

Az újvidéki Bánk Bán a POSZT-on

Kihirdették az idei Pécsi Országos Színházi Találkozó versenyprogramját

Az Újvidéki Színház Bánk Bán című produkciója – amelyet Urbán András állított színpadra – is meghívást kapott a POSZT-ra.

Tizennégy produkció, köztük két határon túli és három független színházi előadás került be a 15., jubileumi Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) versenyprogramjába. Az idei fesztivál díszvendége Udvaros Dorottya lesz.

A június 4. és 13. között zajló találkozó hétfői budapesti sajtótájékoztatóján Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár kiemelte: a POSZT megkerülhetetlen színházi esemény Magyarországon 2001 óta.

Az idei versenyprogramot Balogh Tibor színikritikus, dramaturg és Perényi Balázs drámatanár, rendező állította össze. Hét nagyszínpadi és hét stúdió-előadás került a versenyprogramba, amelyben a Nemzeti Színház és az Örkény Színház két-két előadással is képviselteti magát. A két válogató, Balogh Tibor és Perényi Balázs feladata az volt, hogy kiválasszák a 2014. március 1. és 2015. február 28. között bemutatott magyarországi és határon túli magyar színházi előadások közül az általuk legjobbnak ítélt tizenkét produkciót.

Balogh Tibor elmondta, válogatótársával együtt összesen 235 előadást tekintettek meg. Mint megjegyezte, hasonló ízlésük miatt tudták segíteni egymást abban, mely előadásokat érdemes megnéznie a másiknak is. A válogatói munka kapcsán megjegyezte, a keretszűkítés időszakában mutatkoztak meg a különbségek, ezért úgy gondolták, nem lesznek képmutatók, nem mondják azt, hogy közös megegyezéssel alakult ki a végeredmény. 3-3 előadás különvéleményként van jelen, míg 8 előadásról mindketten úgy gondolták, hogy ott kell lenniük Pécsett. Perényi Balázs elmondta, a versenyprogram nem tükrözi megfelelően, hogy mennyi jó határon túli előadást láttak, illetve kiemelte, hogy fontosnak tartották a fiatalok helyzetbe hozását. Idén kettővel növekedett a versenyprogramban szereplő előadások száma.

 A versenyprogram produkciói

Hamlet – Örkény Színház (rendezte: Bagossy László)

Erdély – Tündérkert – Miskolci Nemzeti Színház (rendezte: Keszég László)

Vitéz Mihály – Weöres Sándor Színház, Szombathely (rendezte: Béres Attila)

Bánk Bán – Újvidéki Színház (rendezte: Urbán András)

e föld befogad avagy SZÁMODRA HELY – Örkény Színház (rendezte: Mohácsi János)

A Mester és Margarita – Csokonai Nemzeti Színház, Debrecen (rendezte: Rusznyák Gábor)

Koldusopera – Békéscsabai Jókai Színház (rendezte: Katkó Ferenc)

Szigorúan ellenőrzött vonatok – Csiky Gergely Színház, Kaposvár (rendezte: Bérczes László)

Meggyeskert – sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház (rendezte: Sardar Tagirovsky)

A heilbronni Katica – Szputnyik Hajózási Társaság (rendezte: Kovács D. Dániel)

Felülről az ibolyát – Trafó, Stereo Akt (rendezte: Boross Martin)

Wilhelm-dalok – Jel Színház, Szkéné Színház (rendezte: Nagy József)

Brand – Nemzeti Színház (rendezte: Zsótér Sándor)

Isten ostora – Nemzeti Színház (rendezte: Vidnyánszky Attila)