2024. július 21., vasárnap

Ők nyolcan

A másodéves színinövendékek Szabadkán, a Lányi Ernő IME-ben léptek fel

Kosztolányi Dezső, Sík Sándor, Ady Endre, Romhányi József és más költők versei szerepeltek az Újvidéki Művészeti Akadémia másodéves színészosztályának beszédművészet-vizsgáján nemrégiben. A vizsgaóra anyagát kétszer negyven percben – amelyre tanáraik, Jónás Gabriella és Kovács Frigyes készítették fel őket – a színinövendékek vasárnap este a szabadkai Lányi Ernő IME-ben adták elő, nagy sikert aratva.

– Fontos, hogy a már elsajátított technikákat valamilyen művészi anyagban mutassák be. Beszédvizsgára készült ez az összeállítás, amelynek az a feladata, hogy feltárja, három szemeszter, másfél év után hol tartanak, hol vannak hiányosságok, pótolnivalók. Nem a versmondás minőségén van ilyenkor a hangsúly, hanem a hangképzésen, bizonyos hangzók kiejtésén – hallottuk Jónás Gabriellától. Az akadémián is a vizsgák nyilvánosak, ott is mindig vannak vendégek, de nem ennyien, mint a Lányiban – tette hozzá a tanárnő. A legutóbbi vizsgán a Lányi Ernő IME művészeti vezetője is jelen volt, így került sor erre a meghívásra.

A vasárnapi esten telt ház volt a művelődési egyesületben, és e nyilvános óra közben is két-három alkalommal tapssal nyilvánította ki tetszését a közönség.

– Ez egy nagyon érdekes élmény volt számunkra is. Viszonylag régen volt a vizsga, most ismét össze kellett rakni az anyagot, gyakorolni, mert már belelendültünk valami másba, az utóbbi időben már arra koncentrálunk. Ezért kicsit bizonytalanabbak voltunk, mint a vizsgán, de a nyílt színi taps nagyon jólesett, ki-kitekingettünk a közönségre, láttuk, élvezik, tetszik nekik, és ez jóleső érzés volt – osztotta meg velünk a tapasztalatait Fülöp Tímea, az újvidéki magyar színészosztály másodévese.

– Nem készültünk arra, hogy közönség előtt is előadjuk ezt az anyagot. Ezért kicsit nagyobb volt a drukk bennünk, mint a vizsga alkalmával – mondta Ozsvár Róbert, aki hozzátette, örültek, hogy tetszettek a közönségnek a látottak, hallottak.

– Amíg dolgoztunk az anyagon, nem arról beszéltünk, hogy milyen hatással lesz a közönségre, hanem belső tartalmakat kerestünk, azt kell elsajátítaniuk, hogy befelé tudjanak figyelni, előbb magukat kell felépíteni. Idővel meg kell tanulniuk érezni is a közönséget. Minden találkozás a közönséggel nagyon fontos, amennyiben meg van alapozva egy anyag. Ezen fél évig dolgoztunk, eljutottak egy bizonyos mélységig önmagukban, és most néhány hónap után adták elő közönség előtt. A következő órán már megbeszéljük, ki mennyire volt expresszív, ki mennyire hangolódott rá a közönségre, ki fogadta el a közönség reakcióját, és ki volt az, aki teljesen eliminálta ezeket a reakciókat. Azt vitatjuk majd meg, hogy milyen volt a színpadi jelenlétük – hallottuk Kovács Frigyestől.

Az osztály növendékei: Fülöp Tímea, Ozsvár Róbert, Rókus Zoltán, Szalai Bence, Székely Beáta, Szilágyi Áron, Stanislava Orlović,Verebes Judit.