2024. július 17., szerda

A sorsok életre akarnak kelni és meg akarnak szólalni

A Részeg tárgyalás bemutatója lesz pénteken az Újvidéki Színházban

Bernard-Marie Koltés Részeg tárgyalás című darabját próbálják az Újvidéki Színház színészei. A mű Dosztojevszkij Bűn és bűnhődése nyomán készült, de nagyon nagy mértékben különbözik tőle. Lénárd Róbert rendezőt kérdeztük a Koltés-féle „bűnhődésről”.
– 2009-ben az első Desiré fesztiválon Ivica Buljan rendezésében megjelent egy előadás, amelynek az volt a címe, hogy Részeg tárgyalás. Akkor már a Desiré fordítójaként dolgoztam, a darab szövegét a kezembe kaptam, az előadásról nem sok fogalmam volt. Olvasás közben a második oldalnál elfogott egy érzés, hogy én ezt egyszer az életben meg akarom rendezni. Sok emberrel beszélgettem erről a szándékomról, a szövegkönyv addig ott pihent a fiókban. A direktórium úgy gondolta, hogy ennek az előadásnak helye van az idei repertoárban – mondta a rendező.
Lénárd elmondta, hogy iszonyatosan szuggesztív a szöveg, szinte hipnotikus erővel bír és nem lehet tőle megszabadulni. Ez egyébkét Koltés összes szövegére alkalmazható állítás, nemcsak a Részeg tárgyalásra. Azok a sorsok, amelyek megjelennek a francia drámaíró művében, azok valamitől életre akarnak kelni és meg akarnak szólalni, fejtette ki a rendező.
– Szeretném kiemelni, hogy nem Dosztojevszkij Bűn és bűnhődését akarom megrendezni, hiszen ha azt akarnám, remek adaptációk állnak rendelkezésre. Koltés nagyon furán nyúl az anyaghoz, átveszi azt, nem húzott ki belőle semmit, de megszabadította mindentől ami Dosztojevszkij. Az orosz író akármilyen mélyrehatóan komponál, a műve mégis prózai és logikus marad, szürreálisnak hatnak a történések, ugyanakkor mégis realista, már-már naturalista. Koltésnek viszont semmi köze sem a naturalizmushoz, sem a realizmushoz. A francia író olyan dolgokat hoz ki Dosztojevszkij művéből, amelyek mindig is ott voltak, csak senki nem vette észre őket. Koltés egyik védjegye, hogy szinte soha nem használ dialógust mint formát, de a szereplők nem magukban beszélnek. A monológok emberi kapcsolatokról szólnak, csak valahogy az egész hangulat sokkal magányosabb lesz. A rendezés minden percét nagyon élvezem és ehhez kiváló segítséget nyújtanak a színészek – részletezte Lénárd.
A kisteremben lesz az előadás, március 26-án, csütörtökön szakmai bemutató, másnap, 27-én pedig közönségbemutató lesz. Április 8-án és április 13-án ismét repertoáron szerepel az előadás.

Rogyion – Pongó Gábor, Marmeladov – Giricz Attila, Marmeladova – Figura Terézia, Szonya – Ferenc Ágota, Dunya – Crnkovity Gabriella, Razumihin – Berta Csongor, Raszkolnyikova – Faragó Edit, Porfirij – Gombos Dániel, Szvidrigajlov – Huszta Dániel, Férfi – Ricz Ármin, Nő – Molnár Gábor Nóra
Rendező: Lénárd Róbert, Szakmai konzultáns: Kelemen Kristóf, Díszlet és jelmez: Árva Nóra, Zenei munkatárs: Klemm Dávid, Fény: Majoros Róbert, Bíró Tibor, Hang: Lukács Attila, Fotó: Srđan Doroški