2024. július 17., szerda

Sok fajta lélek találkozása

Két újvidéki színház történelmi produkciókra készül

Az Újvidéki Színház és a Szerb Nemzeti Színház színészei kedden elkezdték Joseph Stein Hegedűs a háztetőn című darabjának próbáit. A történelmi együttműködésről és a közös munkáról Venczel Valentin, az Újvidéki Színház igazgatója, Béres Attila erdélyi születésű, Magyarországon élő rendező, Aleksandar Milosavljević, a Szerb Nemzeti Színház igazgatója, Aleksandar Gajin, a Szerb Nemzeti Színház drámaigazgatója, Slaviša Grujić tartományi művelődési és tájékoztatási titkár, valamint Vanja Vučenović, Újvidék városi tanácsának kultúrával megbízott tagja sajtótájékoztatót tartott a Szerb Nemzeti Színházban.

– Két igen jelentős intézménynek az együttműködéséről van szó. Az Újvidéki Színház tavaly ünnepelte a fennállásának 40. évfordulóját. Annak ellenére, hogy a színészek és az alkalmazottak baráti viszonyban voltak az eltelt 40 év alatt, a két színház között intézményes együttműködésre nem került sor. A barátság, a professzionális kapcsolatok vagy az alkotói együttlét legragyogóbb példája ez a közös produkció – nyilatkozta Venzcel Valentin.

Az Újvidéki Színház igazgatója elmondta, hogy a darabválasztás az alkotói együttlét életérzéséből származik. A Hegedűs a háztetőn nemcsak a tradícióról, hanem egy történelmi konfliktusról is szól, tette hozzá.

– Ismervén Béres Attila rendezői koncepcióját, úgy döntöttem, hogy őt és munkatársait kérem fel, hogy állítsák színpadra a darabot. Kulturális hovatartozástól, nyelvezettől és tradicionális szembenállástól függetlenül egy egésznek a részei – szögezte le Venczel.

– Érkezésemkor rájöttem, hogy a felelősség nagyobb, mint ahogy előzőleg elképzeltem. Rendkívül tetszik, hogy két nyelven játsszák a Hegedűs a háztetőnt. Ebben a darabban nagyon sok fajta lélek találkozik, és mégis egyfelé húznak. A történet végén együtt hagyják el a falut, de nem az elhagyáson, hanem az együttön van a hangsúly – fejtette ki Béres Attila.

A bemutatóra május 23-án a Szerb Nemzeti Színház Pera Dobrinović-termében kerül sor. Június 4-én és 5-én lesz az ismétlés, emellett június 3-án a Sterija Játékokon is játsszák a darabot.

Hegedűs a háztetőn

Rendező: Béres Attila

Zene: Jerry Bock

Közreműködik Jávori Ferenc a Budapest Klezmer Bandből

Adaptáció: Ari-Nagy Barbara

Dramaturg: Svetislav Jovanov

Díszlettervező: Horesni Balázs és Saša Senković

Jelmeztervező: Mirjana Maurič

Koreográfus: Krammer György

Szövegkönyv: Sheldon Hernick

Zenei munkatárs: Klemm Dávid

Rendezőasszisztens: Ferenc Judit és Lénárd Róbert

Producer: Elizabeta Fabri

Szereplők: Tevje, tejesember – Balázs Áron, Golde, a felesége – Gordana Jošić Gajin, Cejtel – Elor Emina, Hódel – Ferenc Ágota, Chava – Jovana Balašević, Jente, házasságközvetítő – Gordana Đurđević Dimić, Mótel Kamzojl, szabó – Milovan Filipović, Sendel, az anyja – Crnkovity Gabriella, Percsik, diák – Nebojša Savić, Lázár Wolf, mészáros – Igor Pavlović, Rabbi – Magyar Attila, Mendel, a fia – Milorad Kapor, Avram, könyvárus – Dragan Kojić, Mordcha, kocsmáros – Giricz Attila, Náhum, koldus – Miroslav Fabri, Koldusnő – Faragó Edit, Jászl, kalapos – Strahinja Bojović, Cejtel nagymama – Aleksandra Pleskonjić, Fruma-Sára – Krizsán Szilvia, Első nő – Vígi Renáta, Második nő – Figura Terézia, Fegyka – Huszta Dániel, Szása, a barátja – Gombos Dániel, Őrmester – Mészáros Árpád, Orosz énekes – Kőrösi István, egyéb szerepekben – Jelena Antonijević, Zvjezdana Tomašević Josifov, Višnja Obradović, Jaroslava Viček Benka, Dušan Stojanović, Vasa Stajkić, Aleksandra Pejić és László Judit.