2024. július 17., szerda

Mirad

A tempera(MO)mentum amatőr színtársulat nagy sikerű debütáló előadása az Újvidéki Színházban
Djuka (Dévai Tibor) és Fazila (Hajdú Sára)

Djuka (Dévai Tibor) és Fazila (Hajdú Sára)

A holland szerző Ad de Bont-nak a Mirad című duodrámáját kedden este mutatták be. Az előadás előtt beszélgettünk Maletaški Krisztina rendezővel, valamint Hajdú Sára és Dévai Tibor fiatal színészekkel. A dráma a muszlim Mirad kisfiú történetét mondja el, amely a kilencvenes évek eleji háború Boszniájában játszódik. Mirad nagynénje és nagybátyja, Fazila (Hajdú Sára) és Djuka (Dévai Tibor) meséli el a történteket. A duodráma úgy épül fel, hogy a szereplők korlátozva vannak, és a színészeket dicséri az, hogy egyszer Mirad haldokló kishúgát, egyszer a nagynénjét, egyszer a szerelmest stb. kell eljátszani. Nemcsak hangulat-, hanem szerepváltások is vannak.

– Sára és Tibor több mint egy éve találták ezt a duodrámát, a télen felkerestek az ötlettel, hogy az én rendezésemmel állítsuk színpadra. Figyelembe kellett venni, hogy mit akarunk mondani a közönségnek, ez alapján eltávolítottuk a szöveg bizonyos részeit. Az Újvidéki Színház lehetőséget adott arra, hogy a kisteremben előadjuk a darabot. Számomra varázslatos, hogy végre azt csinálhatom, amire régóta vágyom – mondta Maletaški Krisztina, az Újvidéki Egyetem Bölcsészettudományi Kara Magyar Nyelv és Irodalom Tanszékének harmadéves hallgatója.

A tempera(MO)mentum nevében benne van a pillanatnyiság és a temperamentum, amely szimbolizálja a mostani darabot és magát a színházat is. A két színész 2012-ben a Középiskolások Szín- és Filmművészeti Vetélkedőjén az újvidéki Színes Szilánkok Diákszínpad tagjaiként a legjobb női szereplő és a legjobb férfi szereplő díját nyerték el, és mindketten színészi pályára készülnek.

– Véletlenszerűen találtam meg az interneten a holland szerző szövegét, amely annyira megtetszett, hogy megmutattam Sárának, majd elkezdtünk rajta dolgozni. Sárát és engem a sok szerepváltás ragadott meg. Egy szerepen belül a legnagyobb utálattól a legnagyobb szeretetig rengeteg érzelmet kell eljátszani. Nagyon nagy kihívás több árnyalatát megmutatni magunknak és az általunk játszott karakternek is – fejtette ki Dévai Tibor, az Újvidéki Egyetem Bölcsészettudományi Kara Angol Nyelv és Irodalom Tanszékének elsőéves hallgatója.

– Az előadás során a két karakter olyan folyamaton megy keresztül, hogy csomó mindent megmutathatunk magunkból. Nagy kihívás, hogy egyszerre tudjunk sírni, egyszerre legyünk dühösek vagy szerelmesek – részletezte Hajdú Sára, az újvidéki Svetozar Marković Gimnázium végzős tanulója.