2024. július 21., vasárnap

Meghalt Bicskey Lukács

A színművész tavaly tavasszal lépett fel Vajdaságban

Ötvenhárom éves korában szerdán hajnalban meghalt Bicskey Lukács színművész. Néhány hónapja súlyos betegséggel küzdött, novemberben lemondta minden előadását a budapesti Újszínházban.

Bicskey Lukács 1961. május 11-én született Szegeden. Károly néven anyakönyvezték, de felvette dédnagyapja nevét, mert a Veszprémi Petőfi Színház társulatában volt egy névrokona. Főként drámai színházi szerepekben játszott, mint Moliére Tartuffe-je, Szophoklész Antigonéja, illetve Shakespeare-darabban is szerepelhetett, többek között Macbeth-ként vagy Rómeóként. Csak a ’90-es évek végén kezdett filmezni, először kisebb szerepeket vállalt amerikai és angol alkotásokban.

Magyarországon végül az Argó című filmben alakított karaktere hozott számára országos ismertséget. A folytatásban is szerepel, a film bemutatóját eredetileg 2014 szeptemberére tervezték, de a premier azóta is folyamatosan csúszik.

Az Argó sikere után vissza-visszatért a külföldi produkciókhoz, rövidebb szerepekre beugrott a Drakula- és Robin Hood-tévésorozatba és a Borgiákba, illetve feltűnt a Rome Total War II videojátékhoz készült élőszereplős trailerben is.

Az Argót követően egyre több hazai produkcióban lehetett látni a nevét, többek között a Hacktion és Tűzvonalban magyar sorozatokban, de felbukkant a Csak szex és más semmiben, illetve a Szőke kólában, írja az index.hu.

Vajdaságban tavaly áprilisban járt Bicskey Lukács, amikor is Jónás Gabriellával, Szemerédi Bernadettel és Dóczy Péterrel a Trianon árnyékában című előadásában játszott, amelynek munkabemutatója a szabadkai Lányi Ernő IME-ben volt.