2024. július 21., vasárnap

Szacsvay Lászlót választották a nemzet színészének

Szacsvay Lászlót választották meg kedden a nemzet színészei közé a közelmúltban elhunyt Kóti Árpád helyére – közölte a Nemzeti Színház.

A választást a hagyományoknak megfelelően a Nemzeti Színházban tartották, ahol a nemzet színésze címet viselő tizenegy művész közösen döntött arról, hogy az április 26-án elhunyt Kóti Árpád helyére Szacsvay László kerül a testületbe.

A Nemzet Színésze címet a nemzeti színjátszás élő művészei közül azok kaphatják meg, akik a magyar nyelv ápolása, a nemzeti irodalom tolmácsolása, a magyar színművészet, a nemzeti színjátszás fejlesztése, népszerűsítése során kimagasló érdemeket szereztek.

A cím halálig szól, egyszerre legfeljebb tizenketten viselhetik, és életük végéig részesülnek a jelenleg havonta nettó 630 ezer forint juttatásban.

Szacsvay László 1966-ban a zuglói I. István Gimnáziumban érettségizett. A Színház- és Filmművészeti Főiskolán 1971-ben végzett. 1971-től a budapesti Nemzeti Színházban, 1982-től a budapesti Katona József Színházban játszott. Gyakori vendég a tévében és a rádióban. Nagy sikert aratott a Budapesti Orfeum című zenés összeállításban előadott kupléival és sanzonjaival, amelyek lemezen is megjelentek. Kiváló karakterszínész. Olyan filmekben szerepelt többek között, mint a Te rongyos élet,  Csapd le csacsi!, vagy éppen a Hyppolit remake változata.

Szacsvay az elmúlt két évben két komoly szívműtéten is átesett. Az orvosok szerint többet kellene pihennie. „De abba rokkanjak bele? Addig él az ember, amíg dolgozik” – fakadt ki a Blikknek.