2024. július 17., szerda

Urbán András átvette az Avantgárd Hagyománya díjat

A nagybecskereki Zöld Harang Színházklubban hétfőn átadták a Vujica Rešin Tucić és Vojislav Despotov nevét viselő alap Avantgárd Hagyománya díját Urbán András színházi rendezőnek. Az elismerést Slaviša Grujić tartományi művelődési és tájékoztatási titkár adta át a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház igazgatójának, aki elsőként kapta az oklevélből és pénzjutalomból álló újonnan alapított díjat.

Az alapot egy évvel ezelőtt a nagybecskereki Városi Népkönyvtár alapította az Új Optimizmus mozgalom támogatásával. Egyik fontos célja a két bánáti író és multimediális művész, Vujica Rešin Tucić és Vojislav Despotov emlékének ápolása és egyfajta rehabilitációja. Irántuk szülővárosuk nem viselkedett mindig úgy, ahogy megérdemelték volna. Mindketten a múlt század hatvanas éveiben kezdték irodalmi munkásságukat, csakhamar kinőtték szülőhelyük határát.

A díj odaítéléséről szóló döntést a Svetislav Basara, Gojko Božović, Branislav Grubački, Vladimir Kopicl és Vladimir Vasiljev (elnök) összetételű igazgatóbizottság hozta meg, kilenc jelölt közül szavazattöbbséggel határozott. A megindoklás szerint a díjat az avantgardizmus szellemében az összművészet terén végzett kiemelkedő, önálló alkotói tevékenységéért ítélte oda Urbán Andrásnak a bizottság. Ezt az alkotói hozzáállást a hetvenes években hozta a hazai színpadra az AIOWA csoporttal, később megerősítette a szabadkai, újvidéki, belgrádi, niši, szegedi, várnai, berlini, ljubljanai színpadokon.
– Számomra ez mindenképpen fontos elismerés. Egyrészt azok miatt az emberek miatt, akik ezt a díjat odaítélték. Úgy gondolom, jó dolog, ha ők úgy gondolják, hogy az én munkán megérdemli ezt. Másodsorban az aspektus miatt is, hogy egy országon belül nem az a fontos, hogy egy művészet milyen anyanyelvű. Harmadik fontos momentum pedig az, hogy ez nem a konvencionális, nagy művészetnek az elismerése, hanem valamiféle avangárd törekvéseket támogató díj és elismerés – mondta Urbán András, kifejezve reményét, hogy a modern, avangárd művészet nem szorul újra peremre, bár folyamatosan ez történik vele, és szerinte ennek veszélye a jelenkorban is fennáll.

Az est keretében filmet mutattak be a két tragikus sorsú bánáti alkotóról, majd vitaestet tartottak a művelődési élet időszerű pillanatáról, amelyen többek között felszólalt Vladimir Kopicl, Jelena Bogavac, Urbán András, Mia David, Dejan Ubović, Milena Dragičević Šešić, Mirko Sebić, Katarina Živanović.