2024. szeptember 27., péntek

Játékos emberek kavalkádja

A Második Mesterségek Ünnepe az erdélyi Marosvásárhelyen

Az Erdélyi Kézműves Egyesületek Szövetsége, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége és az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány második alkalommal rendeziszeptember 21-22-én Marosvásárhelyen az Erdélyi Mesterségek Ünnepét. A kétnyelvű eseményre mindegy ezer vendéget várnak.

Marosvásárhely büszkesége, a XVII. században épült vár ad otthont a Második Erdélyi Mesterségek Ünnepének. A jeles napok elindításához a szervezőknek mintául szolgált a magyar fővárosban négy évtizedes múltra visszatekintő Mesterségek Ünnepe. Az erdélyi Ünnepfontos célja az erdélyi hagyományos népi kultúra támogatása, annak fenntartása és átmentése a következő generációk számára. Az esemény megálmodói az elmúlt évben megrendezett Ünnepre szívesen emlékeznek vissza, a színvonalas rendezvény a kézművesek igazi seregszemléjévé vált, s a közönség is szívesen fogadta az új kezdeményezést.

„Az idei eseményt a játék jegyében rendezik – emeli ki Kolozsi Ildikó, az Erdélyi Kézműves Egyesületek Szövetségének elnöke. –  A programok nemcsak kicsiknek szólnak, az eltöltött két napban a felnőttek is visszagondolhatnak gyermekkori játékélményeikre. Mindezeket a hagyományok felidézésével tehetik.”

A rendezvényre a szervezők kézműves egyesületeket hívtak meg; mintegy huszonnégyen jelezték részvételüket. A 109 kézműves 47 településről érkezik. A nagyközönség 33 mesterségbemutatón vehet részt, alegfiatalabb bemutató tizenkettő, a legidősebb nyolcvanhét éves.

A programválaszték igen gazdag, a palettán kiállítások, gyermektáncház, bábelőadások szerepelnek. Igazi különlegességnek számít a Nádudvari Népi Kézműves Szakgimnázium és Kollégiumrészvétele. A tanulók – az általuk évenként szervezett népművészeti tábor hagyományait követve – ezúttal itt állítják fel jurtájukat, amiben bemutatót is tartanak.

A színpad is gazdag választékot kínál: fellép többek között a marosvásárhelyi Üver Zenekar, a Háromszék Táncszínház a Ludas Matyi produkciójával kedveskedik a nézőknek. A néphagyomány hű ápolója, a Folker Együttes Sepsiszentgyörgyről érkezik, Ferenczi György és az 1-ső Pesti Rackák, valamint a Tükrös Együttes közös produkciója (Barátomhoz – koncertszínház Arany János és Petőfi Sándor levelezése alapján) közönségsikerre számít.A műsorfolyamra a belépés ingyenes, a szervezők a két nap alatt szép időre számítanak, s mintegy ezer vendéget várnak. A rendezvény kétnyelvű, román előadók is fellépnek, s román kézművesek is szép számmal jönnek. Az Ünnep díszvendége a nagyszebeni ASTRA Hagyományos Népi Kultúra Múzeuma.

A szervezők idén is három elismerést, az Év Mestere-, az Év Műhelye-, és az Év Ifjú Mestere-díjat adnak át. (Forrás:emu.ehh.ro)

Nyitókép: https://emu.ehh.ro/