2024. szeptember 3., kedd

Két nap a dzsessz nyelvén

Kedden és szerdán zajlik Szabadkán a negyedik Jazzik nemzetközi dzsesszfesztivál – a kedd este sztárvendége Wallace Roney az Egyesült Államokból

A Jazzik nemzetközi dzsesszfesztivál kedden veszi kezdetét, és mint az előző években, az idén is több helyszínen, sokszínű műsorral várja az érdeklődőket. A szervezők külön ki is emelték, hogy nagy hangsúlyt fektetnek a program sokrétűségére.

A műsorok nyitottak bárki számára, azok is, amelyekre a szabadkai Zeneiskolában kerül sor. Itt főleg előadások és műhelymunkák lesznek, Jasna Jovičević 9.20-tól jógaórát tart elsősorban zenészeknek, 15.10-től pedig zenei műhelyt gyermekeknek, amely során a madarak hangjával is ismerkednek. Ugyancsak a Zeneiskolában Jelena Jovović Belgrádból műhelymunkát tart azok számára, akiket érdekel az éneklés.

A mai nap folyamán két dzsessztémájú kiállítás is nyílik. Elsőként Nenad Ražnatović képkiállítása 10.30-kor az Amerikai kuckóban, utána pedig a Lifka Sándor Art moziban 17 órától Aleksandar Plačkov kiállítása, ezt ugyanitt a čačaki Milen Alempijević előadása követi. Témája a dzsessz és a filmnarrációk lesznek.

A dzsesszfesztivál revüprogramja 20 órakor kezdődik a Jadran színpadon. Elsőként a szabadkai Zeneiskola dzsessztanszakos diákjai mutatkoznak be, utánuk fellép a Matija Dedić trió Horvátországból, az estet pedig Wallace Roney zárja, aki az Egyesült Államokból érkezik. A legendás Miles Davis tanítványa, mestere trombitáján játszik majd. Akiknek ennyi sem volt elég a dzsesszből, azokat a revüprogram után a Sax kávézóban várják Buga és barátai egy kis jam session-re, illetve Bunford Gábor és zenésztársai tartanak laza élő zenei estet.