2024. szeptember 3., kedd

Szavazzunk Reginára és Dórára!

A Szabadkai Zeneiskola dzsessztanszakának két diákja egy New York-i nemzetközi versenyen szerepel

Manapság, amikor nem túl sok lehetőség nyílik a diákok számára, minden egyes ígérkező alkalmat érdemes megragadni. Sok fiatal világsztár például az internetnek köszönheti, hogy tehetségét felismerték. Érdemes tehát a világháló kínálta lehetőségeket is számba venni. Ezt tette a csantavéri Zabos Regina és a bácsgyulafalvi Borsos Dóra, a Szabadkai Zeneiskola két dzsessztankos diákja Dudás Bea dzsesszénektanárral, amikor egy világméretű versenyre jelentkeztek. A lányokra az interneten lehet szavazni október végéig. Erről és a versenyről a tanárnő számolt be lapunknak.

– Egy interneten zajló nemzetközi dzsesszversenyről van szó, amelyet New Yorkban szerveznek, Made In New York címmel. A jelentkezők felvételeiket hét kategóriában küldhették be, ezek a hangszer, ének, kis- és nagyzenekar, zeneszerzés, hangszerelés és hangmérnök. A versenyt januárban hirdették meg, ekkor kellett készíteni egy felvételt – kép- és hanganyaggal együtt –, amelyeket egy szakzsűri bírált el, majd pedig megállapították, kik alkalmasak a versenyen való részvételre. Ezek után benevezési díj fejében felkerülhettek a videók a honlapra. A versenyen szólóének kategóriában indul két diákom, Zabos Regina és Borsos Dóra, akiknek a felvételeit azonnal beválasztották. A versenyre egyébként kétszázötvenen jelentkeztek harmincöt országból, a résztvevőkre október 31-éig lehet szavazni. A szavazás lezárása után a szervezők hét versenyzőt jelölnek ki a legtöbb szavazatot kapók közül, egyet pedig a szavazók is választhatnak. A döntőbe így nyolcan kerülnek. Az ő produkcióikat Grammy-díjas, elismert zenészekből álló háromtagú zsűri – Lenny White dzsesszdobos, Joe Lovano szaxofonos és Randy Brecker trombitás – bírálja el. Végül egy győztest hirdetnek ki, aki a jövő év tavaszán zajló Made In New York dzsesszfesztiválon teljes ellátás mellett vehet részt, tehát minden költségét fedezik, ráadásul világhírű dzsesszzenészekkel léphet fel, de nem csekély pénznyereményben is részesül. Talán mondanom sem kell, hogy mindkét vajdasági lánynak ez egy rendkívüli lehetőséget jelentene. Ezúton kérem tehát az olvasókat, hogy szavazzanak Reginára és Dórára. Ezt a www.madeinnyjazz.com honlapon tehetik meg, a szólóének kategóriában. Jobb oldalon kell regisztrálni, miután pedig kapnak egy aktivációs linket, akkor tudnak bejelentkezni és szavazni. Ami nagyon jó, hogy mindkét lányra lehet szavazni – fejtette ki Dudás Bea tanárnő, és bemutatta diákokat is. 

Borsos Dóra végzős dzsesszének tanuló, végtelenül szorgalmas és nagyon tehetséges. Egyedi hangszínnel és -technikával rendelkezik. Magasabb szinten teljesít a korosztályánál, a versenyre az Every Day I Have The Blues című dallal jelentkezett, és jelenleg negyedik helyen áll a szavazatok alapján. Zabos Regina átvette a vezetést a szólóének kategóriában, jelenleg tehát első. Ő harmadéves, szintén nagyon tehetséges, és fanatikus gyakorló. Kellemes, lágy hangszínnel rendelkezik, korához képest nagyon jól improvizál, de ezen dolgozik is sokat – dicsérte diákjait a tanárnő a lányok pedig elárulták, hogy szeretnének több fellépési lehetőséghez jutni, a dzsesszel az iskolában ismerkedtek meg igazán, de úgy a szívükhöz nőtt, hogy most már szinte csak azt hallgatják. Hozzátették, hogy nincs szebb annál, amikor az ember azzal foglalkozhat, amit igazán szeret, a versenyen való részvételt pedig nem egymás közti rivalizálásként élik meg, inkább mindketten valami újat szeretnének mutatni. A továbbiakban a tanárnő arról is szólt, hogy többek között milyen lehetőségeket kínál a dzsessztanszak.

– A Szabadkai Zeneiskola dzsessztanszaka 2008-ban nyílt meg, másodikként Szerbiában. Fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy a diákok a negyedik osztály végén, más tanszakokhoz hasonlóan, itt is egyenértékű érettségi diplomát kapnak. Úgy vesszük észre, hogy némelyik szülő tart attól, hogy gyereke nem tud majd mit kezdeni a tanszak befejezése után. Tavalyelőtt viszont dzsesszakadémia nyílt Belgrádban, úgyhogy Szerbiában is létezik lehetőség a továbbtanulásra, Magyarország területén pedig Székesfehérváron és Budapesten. Diákjaink számára nagyon fontos a Bunford Gábor és csapata által szervezett Jazzik dzsesszfesztivál, amelyen a diákok tapasztalt világzenészekkel léphetnek fel, és tanulhatnak tőlük. A fesztiválon keresztül pedig akár más fellépési lehetőségekre is sor kerülhet – mondta a Dudás Bea.