2024. július 17., szerda

A testünk a hangszerünk

Hardy-Horváth Mária operaénekesnő koncertje Újvidéken

Húsvéthétfő estéjén az újvidéki Mária neve nagytemplomban a kiskunhalasi Hardy-Horváth Mária operaének-művész tartott önálló koncertet. Dankó József zongoraművész tanár adta a zenei aláfestést, és egy-egy dal erejéig Zöldi Nikolett magánénekes növendék kísérte a művésznőt.

A Napsugár Magyar Kultúrkör újvidéki civil szervezet meghívására érkezett Bács-Kiskun megyei vendégek először a Székely himnuszt adták elő a közönségnek. A repertoáron ismert operett- és operabetétdalok következtek Lehár Ferenc, Huszka Jenő, Kálmán Imre, Kodály Zoltán, Erkel Ferenc és Puccini műveiből. A koncertet Wolf Péter Ave Mariajával fejezték be.
– Elképesztő hangulata van a templomnak, és Újvidék élettel teli gyönyörű hely – nyilatkozta Hardy-Horváth Mária az újságíróknak a koncert után. – A templom áldásos akusztikával rendelkezik, nemcsak a lelki, hanem a hangtechnikai értéke is kiváló – fűzte hozzá.
Zöldi Nikolett az opera-énekesnő tanítványa, a művészetnek a fiatalokra való átruházásával kapcsolatban Hardy-Horváth úgy véli, hogy elsősorban az embernek a saját testét kell megismernie, hiszen a testünk a hangszerünk, és az énekesnek meg kell tanulnia irányítani a hangját. A dalok kiválasztásáról az énekesnő azt mondta, első helyen szerepelt a magyarságtudat ápolása. Véleménye szerint az emberekben már kezd megkopni ez a tudat, az adott szó és a betyárbecsület is veszít az értékéből, mindezek a témák a kiválasztott dalokban is visszaköszönnek. Az itteni repertoárnak az volt a fő célja, hogy magyaroknak magyarul magyar szerzők műveit énekeljék, tette hozzá az énekesnő.
– Februárban múlt két éve, hogy Hardy-Horváth tanárnő mellett elkezdtem énekelni, azt megelőzően népdalokkal és zongorázással foglalkoztam. Az éneklés maga nem annyira nehéz, de az embernek rá kell jönnie olyan dolgokra magával kapcsolatban, mind lelkileg, mind testileg, amelyek előhozzák belőle a hatalmas hangokat – mondta Zöldi Nikolett.