2024. július 17., szerda

Vitkay Kovács Vera nemzetközi szólóénekes -verseny

Először szervezték meg a rangos zsűri által véleményezett énekversenyt

Az újvidéki Isidora Bajić Zeneiskola és a FloriArt civil szervezet megszervezte az első Vitkay Kovács Vera nemzetközi szólóénekes versenyt. A zenei megmérettetésnek az Isidora Bajić Zeneiskola koncertterme adott otthont. A verseny kapcsán elbeszélgettünk Vitkay Kovács művésznővel.

– Az egyetemista hallgatók fejéből pattant ki az ötlet, hogy az én nevem alatt szervezzék meg a nemzetközi szólóénekes versenyt Újvidéken. A tartományi székváros a számos zeneiskolájával és a Művészeti Akadémiával tulajdonképpen egy zenei központ, még sem szerveznek itt énekversenyt. Ez szolgált kiindulópontként számunka, hogy tető alá hozzunk egy rangos zenei megmérettetést. Nagyon kevés anyagi tőkével vágtunk bele a szervezésbe, a FloriArt kapott egy kis anyagi juttatást, majd Bojan Pajtić tartományi kormányfő támogatásával létrejöhetett a verseny. Énekesek jöttek Rijekáról, Puláról, Varaždinból, összesen 31-en vettek részt a megmérettetésen. Akadályok voltak a szervezésben, mégis nagyon szépen a sikerült a rendezvényt lebonyolítani és tehetséges résztvevőket hallhattunk. Két zsűri volt, alsósoknak (kisiskolások) és a felsősöknek (középiskolások és egyetemisták), korosztály szerint pedig öt kategória volt. A nyertesek ajándékokat és okleveleket kaptak. A kedvező visszajelzések hatására Magyarországról és Szlovéniából is jelentkeztek énekesek, hogy a jövő évi verseny már ők is részt vesznek – nyilatkozta a művésznő.
A zsűri tiszteletbeli tagja Vitkay Kovács Vera volt, mellette a következő neves énekesek bírálták el a résztvevők teljesítményét: Ana Aleksić Šajrer, Berislav Jerković, Nenad Nenić, Senka Nedeljković, Balázs Márta, Dunja Simić, Gulyás Dénes, Branislav Jatić, Milica Stojadinović és Tanja Obrenović.

Az első női hang kategóriában Alisa Milošević szoprán az első, Lidija Kovačević szoprán a második, Marina Santrač mezzoszoprán pedig a harmadik helyezést érte el. Az első férfi hang kategóriában Andreja Patrik tenor az első, Radmilo Stefan tenor pedig a második helyezést érte el. A második női hang kategóriában Tanja Knežević szoprán az első, Nikolina Pušara szoprán a második, Goga Aleksandra mezzoszoprán a harmadik lett. A harmadik női hang kategóriában az első helyezést Ivona Šari szoprán, a második helyezést pedig Sara Stefanović szoprán nyerte el. A negyedik női hang kategóriában Jana Cvetković mezzoszoprán az első, a második pedig Vanda Marijanski mezzoszoprán lett. A negyedik férfi hang kategóriában Miloš Milošević basszus első, Aleksandar Zavišin tenor második helyezést ért el. Az ötödik férfi hang kategóriában Nikola Basta bariton lett az első. A verseny különdíjasa Miloš Milošević.