2024. július 17., szerda

A pénz megöli a művészetet

Mezei Szilárd és együttese koncertezett Újvidéken

Az Újvidéki Művelődési Központban Mezei Szilárd a Nómani Ensemble elnevezésű együttesével lépett fel. A szerda esti koncerten a nemzetközi hírnévnek örvendő zentai művész szerzeményét játszotta el a 14 tagú felállás. A zenekart Mezei vezényelte. Az improvizációs dzsessz kedvelőinek páratlan zenei élményt nyújtott az est. A több mint egyórás koncert után vallatóra fogtuk Mezeit, aki a művészetről, zenéről és a kultúra elüzletiesedéséről fejtette ki véleményét.

– A nómani (nincs pénz) elnevezés azt jelenti, hogy nem adjuk el magunkat abban az esetben sem, ha a kultúra az elüzletiesedés irányába tart. A kultúrát és a művészeteket nem támogatják, csakis azt, ami tömegeket vonz, és ebből kifolyólag az nem feltétlenül képvisel magasabb művészeti értékeket – mondta a művész.

Az improvizációs dzsessz semmiképpen sem a kommerciális értékekről szól, egyáltalán nem profitorientált műfaj. A mostani projektumot önerőből finanszíroztuk, erre utal az együttes neve is, de ez nem gond, mert ez nem a pénzről szól. Az együttes tagjai sokat játszanak együtt, érzik egymást a színpadon, az improvizáció így nagyszerűen működik, és mindehhez nagyszerűen társul a kompozíció – magyarázta a zentai zeneszerző.

– Fontos különbséget tenni a popkultúra – amely egy piacgazdasági kategória – és a művészet között. Manapság az tapasztalható, hogy a popkultúra felé megy el a művészet, csak azt támogatják anyagilag, ami visszahozza a befektetett pénzt. Amint valaki a profitra hajt, ott már nem beszélhetünk művészetről, mert a pénz megöli a művészetet – mutatott rá a sokoldalú művész.