2024. szeptember 4., szerda

Új ország

Sziget Fesztivál 21

Azt mondják, az ember hétéves periódusokban újul meg: ez az az idő, mire minden sejtje lecserélődött. Ami kicsit sarkítva azt jelenti, hogy a változások időszakát hétévente határozhatjuk meg. Ha ez a fesztiválokra is igaz, a Sziget épp most ért a harmadik „hetes” végére. Új periódus kell, hogy induljon. Talán erre utal a Szigetköztársaság elnevezés, amely idén bukkan föl először hivatalos elnevezésben.

A múlt héten az Index.hu nyilvánosságra hozta a Sziget Fesztivál Facebook-oldalán lezajlott kérdezz-felelek legérdekesebb adatait. Megtudhattuk, kik nem tudtak eljönni idén Közép-Európa egyik legnagyobb bulijára, valamint egy-két előadóról azt is, miért nincs a programban. (A Tankcsapdával nem tudtak egyeztetni, az örmény System of a Down pedig valószínűleg az azeri baltás gyilkos kiadatása miatt nem akar hallani sem magyarországi föllépésről.) Ennyit arról, mi nem lesz.

A hétfőn, augusztus 5-én esedékes mínusz egyedik nap szokás szerint egyetlen, elsősorban magyar ajkúaknak szervezett koncertet tartogat. Ennek apropója idén sajnos egy haláleset: roppant logikus, hogy egy Cipő-emlékkoncerttel adózzanak a Republic néhai frontemberének. Az Őrizz engem ezen a világon címen futó rendezvényen ismert magyar előadók fogják tiszteletüket nyilvánítani, természetesen dalban. A nulladik nap természetesen már nyitottabb a külföldiek felé: az Egyesült Államok world punk együttesét, a Firewatert küldi elöljáróba, majd a Pop-Rock Nagyszínpad műsorán a Quimby szuperkoncertje szerepel. Az OTP Világzenei Nagyszínpadon a Muzsikás Együttes ünnepli negyvenedik szülinapját. A Magyar Zenei Színpadon mindeközben tehetségkutatás zajlik: a fesztivált megelőző két nap programját akár külön fesztiválnak is tekinthetjük, amelyen feltörekvő bandák csaphatnak össze. (Hazánkat a Repetitor képviseli, a mínusz egyedik napon.)

Bár a program még a Sziget szervezői szerint is kissé vékonyra sikeredett, minden nap tobzódnak a remek előadók. Első nap, vagyis szerdán ismét itt lesz a Skunk Anansie, Alex Clare, Die Ärzte, majd Nick Cave lép a nagyszínpadra, de a világzene kedvelői egyformán rophatják a Csíkra vagy akár a Dubioza Kolektivre. Az A38 (szerény véleményünk szerint az utóbbi évek legjobb helyszíne) az Everything Everythinget és a Flogging Mollyt hozza el. A magyar zenekarokat a Žagar, Colorstar, Compact Disco, Carbonfools és a The Moog képviseli.

Csütörtökön az isteni Regina Spector, Dizzee Rascal és a Ska-P húzza el a nótánkat, de itt lesz a Parno Graszt, PASO, Bad Religion, Vad Fruttik és az Anna and the Barbies. Harmadik nap, a Fesztiválköztársaság fönnállásának matematikai közepén a !!! és a Seed után lép színpadra a rendezvény talán legjobban várt legendája: a Blur. A világzenét Emir (Nemanja?) Kusturica és a Calexico szolgáltatják, de itt nyomul majd Peter Bjorn & John, valamint az Irie Maffia, Brains és az Akkezdet Phiai is.

A szombati dömping az Enter Shikarit és az Editorst kínálja, de ez is csak előmelegítés Mikának, aki falsettójával egyszer már fölforgatta a Szigetet. Az A38-on mindeközben Emiliana Torrini és a Hadouken! zenél, a Világzenein pedig az ezredszer is ősrobbanást előidéző Leningrad tombol. A magyar zenét a Freshfabrik, Alvin és a mókusok, valamint a Subscribe képviseli. Vasárnap a zárásért David Guetta a felelős, de előtte még ismét itt lesz jó pár év kihagyás után a Franz Ferdinand. A Besh O Drom Palya Beával lép színpadra, de az A38 sátrában a Zaz, a The Cribs és a tavalyi év egyik legütősebb felfedezettje, az ausztrál illetőségű Tame Impala nyomul. A partiimádók, ha megunták Guettát, az Empire of the Sunra moccanhatnak rá, a magyar zene rajongói pedig egyaránt imádhatják Péterfi Borit, a Kaukázust és a Kiscsillagot.

Persze a Sziget nem csak a koncertek miatt izgalom és móka és kacagás. Millió más is található ebben a köztársaságban, ahol a lokálpolitika a hétköznapok között ragad, ahol az emberek önmaguk lehetnek, és ettől persze egyéniségek is, ahová nem hatol el a világ zaja, ahol minden ott van, és mégsincs ott semmi, ahol lét és nemlét között lebeg az ember (hogy félreértés ne essen: kémiai tudatmódosítás nélkül is).

Új országot avatunk az idén. A következő hét évre. Vagy még tovább.