2024. szeptember 17., kedd

Kortárs magyar zeneszerzők művei

Csütörtökön Magyarkanizsán koncertezik a Szegedi Szimfonikus Zenekar

Csütörtökön 19 órakor a magyarkanizsai Művészetek Házában lép fel a Szegedi Szimfonikus Zenekar. Az együttes nagy hangsúlyt fektet a hagyományok tiszteletére, a magyar örökség és a kortárs életérzés összeegyeztetését tűzte ki célul. A három zeneszerző – Brandenburg Ádám, Mezei Szilárd, Csíky Boldizsár – műveit a májusi szegedi ősbemutató után Magyarkanizsán hallhatják újra. A zenekart Dubóczky Gergely vezényli.

Brandenburg Ádám a Prières nocturnes című nagyzenekari darabját mutatja be. A mű egy nehezen verbalizálható programzene, amely különböző éjszakai imádságok impresszióit, élményeit zeneileg illusztrálja. Mezei Szilárd B. Pap Endre költő két versére íródott idei operáját adja elő, az Ismét sótól kásás a hó című kompozíciót. A zenemű szopránhangra és szimfonikus zenekarra íródott. Csíky Boldizsár zeneszerző alkotói pályájának az egyik kiemelkedő darabját adja elő. A hegy című, 1979-ben írt szimfonikus költeménye alatt bejárjuk az erdélyi havasokat. Nosztalgikus zenéi a lélek hangjait szólaltatják meg. Szoprán szólista Somogyvári Tímea Zita lesz.

A belépés díjtalan az estre, a rendezvényt a Nemzeti Kulturális Alapprogram támogatja. A szervező a Szegedi Szimfonikus Zenekar és a magyarkanizsai Regionális Kreatív Műhely.