2024. október 10., csütörtök

Drámai jelenetek a Városházán

Erkel-operaestet tartottak Szabadkán

A Magyar Művészeti Akadémia Szegedi Regionális Munkacsoport és a Hazám, hazám, te mindenem Művészeti és Oktatási Alapítvány szervezésében Erkel-operaestet tartottak a szabadkai Városháza dísztermében. Az est folyamán operaáriákat és duetteket hallottunk Erkel Ferenc Bánk bán és Hunyadi László operáiból, a XII. Simándy József Nemzetközi énekverseny MMA – szegedi régió különdíjasainak az előadásában. A program művészeti vezetője, az énekverseny versenyigazgatója dr. Temesi Mária, akit minden bizonnyal be sem kell mutatni az igényes zene kedvelőinek: Liszt-díjas, Pavarotti-díjas operaénekes, egyetemi tanár, nemzetközi hírű művésznő, énekmester, aki úgymond sok énekest adott a világnak. Több mint huszonöt évig tanított Szegeden, és huszonöt évig volt az opera tanszék vezetője is.

A műsoron Bánk bán áriája, a Hazám, hazám, te mindenem, Melinda áriája, Petur bán bordala, valamint Gertrudis királyné és Bánk bán duettje szerepelt, de hallhattuk Hunyadi Mátyás, Gara Mária és Gara nádor áriáját, továbbá Garai Mária és Hunyadi László kettősét is. Fellépett Bodolai Péter, Pánczél Klaudia, Pete Ádám Dávid, Németh Nagyezsda és Szilágyi Szilvia. Németh Nagyezsda Melinda áriáját adta elő, az Ölj meg engem, Bánk című művet és a Tisza-parti jelenetet is. Egy másik lélegzetelállító drámai jelenet szemtanúi is lehettünk, amely Gertrudis királyné és Bánk bán között zajlott le. Az est vége pedig egy igazi csemegét tartogatott, hiszen a színpadra lépett Temesi Mária, és Liszttől az Ó, szeress (Szerelmi álmok) című szerzeményt énekelte el. A koncerten az énekeseket Kálvin Balázs zongoraművész, a Magyar Állami Operaház korrepetitora kísérte. A közönség a végén vastapssal és ujjongással ünnepelte a fellépőket.

Gertrudis királyné (Szilágyi Szilvia) és Bánk bán (Bodolai Péter) vitája a közönségben is folytatódott (Lukács Melinda felvétele)

Gertrudis királyné (Szilágyi Szilvia) és Bánk bán (Bodolai Péter) vitája a közönségben is folytatódott (Lukács Melinda felvétele)

A műsort Silló Elizabeth vezette, aki szegedi születésű, de Nagy-Britanniában él, a BBC nemzeti énekkarának tagja, és együtt dolgozik Temesi Máriával a Simándy-énekverseny népszerűsítésén.

– Ez nemes feladat, Londonban tartottunk már koncertet a Simándy-különdíjasokkal, és elindítottunk néhány éve egy sorozatot is, amely keretében a kulturális intézmények lehetőséget adnak a fiatal énekeseknek. A Simándy-énekverseny 1998 óta létezik, Temesi Mária és Sinkó György operaénekes hozta létre. Ez Magyarország első és talán legfontosabb énekversenye, amely arra hivatott, hogy elsősorban a magyar és a Kárpát-medencei magyar fiatal tehetségeket felfedezze és lehetőséget adjon nekik. Köszönettel tartozunk Simándy Józsefnek, hiszen ő is erre törekedett – tudtuk meg Silló Elizabeth-től, aki a műsorról is szólt.

– Egy különleges missziót teljesítünk ma. Sokat készültünk erre a koncertre, és külön köszönet az MMA-nak ezért a lehetőségért. Fontosnak érezzük ebben a régióban, magyarok közt, hogy a magyar zenét ünnepeljük. Erkel a magyar operairodalom megteremtője, a magyar Verdi. Ezt szoktuk mondani az olaszoknak, hiszen a maga idejében ő is annyira fontos volt. Évtizedekig Simándy Józsefhez kötöttük a Hazám, hazám, te mindenem című áriát, de nagy öröm az, hogy kimagasló fiatal énekesek folytatják a sort – hallottuk a műsorvezetőtől, aki arra is felhívta a zene szerelmeseinek figyelmét, hogy érdemes megnézni vagy újra megtekinteni Káel Csaba 2002-es Bánk bán című operafilmjét, amelyben a címszereplőt Kiss B. Attila alakítja, ő énekli benne a népszerű áriát is.

Az eseményen jelen volt többek között Vesmás Péter, a Magyar Művészeti Akadémia Szegedi Regionális Munkacsoportjának az elnöke, Varga Márta, a csoport titkára, Kudlik Zoltán tartományi művelődési segédtitkár, valamint Góli Csilla, Szabadka alpolgármestere, aki virággal gratulált az előadóknak.

Nyitókép: Vesmás Péter, Varga Márta, Temesi Mária és Silló Elizabeth (Lukács Melinda felvétele)