2024. október 12., szombat

Vidám komolyzene

A Szolnoki Szimfonikus Zenekar lépett fel a szabadkai Zsinagógában

A Szolnoki Szimfonikus Zenekar a szabadkai Zsinagógában adott varázslatos koncertet, amellyel a schönbrunni kastélykoncerteket idézték meg. A szólista Lőrincz Judit szoprán énekesnő és Balázs Péter klarinétművész volt, a karmester Kanai Toshifumi. A rendezvényt a Szekeres László Alapítvány szervezte. A Szolnoki Szimfonikus Zenekar idén áprilisban már fellépett Szabadkán, akkor ütősegyüttessel adtak egy igazán „ütős” koncertet, ezúttal pedig ötven zenésszel érkeztek.

A műsor folyamán egyebek közt Mozart művei csendültek fel, a Figaro házassága nyitánya és a Grófné áriája; a Varázsfuvolából az Éj királynőjének bosszúáriája; az A-dúr klarinétverseny; de hallhattunk ifj. Strauss-műveket is, A denevérből Adél áriáját; a Vidám háborúból a Csók-keringőt, továbbá az Élvezetek palotáját, a Krapfenwaldi polkát, a Kék Duna keringőt és id. Strauss Radetzky-indulóját is. Nem maradt ki Lehár Ferenc sem, A víg özvegyből Vilja dalát, majd pedig Giuditta dalát is előadták. A koncert tele volt meglepetésekkel, a zenészek vonathangokat szólaltattak meg, a Krapfenwaldi polkában játszottak a madárhangokkal és még a karmester is beszállt a játékba. Valóban élvezetes és jó hangulatú volt ez a koncert, sokan állva tapsoltak a végén.

A fellépésről Ignácz Kristófot, a Szolnoki Szimfonikus Zenekar ügyvezetőjét kérdeztük:

– Operával és operettel is érkeztünk, egy vidám nyárbúcsúztató programmal, amely kellemes és tréfás, mégis magas művészi színvonalú. A schönbrunni estekre invitáltuk a közönséget. Nagyon örülünk, hogy ismét itt léphetünk fel a zsinagógában, nagyon jó itt koncertezni, profi a szervezés és mindenki segítőkész. A kollégák közül sokan még nem jártak itt, és ők is azt mondják, hogy hihetetlenül gyönyörű ez a hely. Szolnokon is van egy zsinagóga, az is szép nagy, de a szabadkaitól persze kisebb. Képgalériának szolgál, de időnként ott is fellépünk.

A Szolnoki Szimfonikus Zenekar művészeti vezetője, és egyáltalán Szolnok fő zeneigazgatója Izaki Maszahiro, aki jelenleg Japánban tartózkodik, Kanai Toshifumi pedig a tanítványa. A szolnoki zenekarnak van úgymond egy japán vonulata, de dolgozunk brazil, román, olasz, holland, és természetesen magyar karmesterekkel is. Amit mindenképpen kiemelnék, hogy a szolnoki szimfonikusok állami támogatásban részesülnek, és mivel városi zenekar, városi szintű támogatást is kap, ezért Szolnokon bérletes koncertsorozatot tartunk. Emellett viszont nagyon keményen dolgozunk, hogy mindenhova eljussunk a világba. Ez a zenekar egyik fontos küldetése, Szolnokot és a térségét képviselni világszerte. Sokfelé léptünk már fel, Sanghajban és Tokióban is, de nagyon örülünk annak, hogy eljöhettünk Szabadkára, Szerbiába, mert szeretnénk erősíteni ezt a vonalat, és többször is eljönni. Nagyon széles a repertoárunk, ifjúsági koncertektől a crossoverekig mindenféle koncertet adunk, sőt Queen tribute zenekarral is fellépünk, az a programunk egy több mint két órás szimfonikus rockkoncert a Queen dalaival. Sok mindennel előhozakodhatunk a viccesebb daloktól, mondjuk Rahmanyinov-zongoraversenyig, vagy a schönbrunni estékig. Egyébként gyakran lépünk fel Bécsben is – tudtuk meg az ügyvezetőtől.

Nyitókép: Varázslatos koncert, telt ház előtt (Lukács Melinda felvétele)