2024. október 5., szombat
SPORT – JANUÁRTÓL DECEMBERIG

Samba de Nationalelf

Minden hónapból kiemeltem a legjelentősebb sporttörténést, így kaptam egy tucatnyi eseményt, amelyek véleményem szerint meghatározóak voltak a világ, Szerbia és Magyarország sportéletében.

JANUÁR: SÍPÁLYÁS TRAGÉDIA

2013. december 29-én szenvedett súlyos síbalesetet a hétszeres Formula–1-es világbajnok, Michael Schumacher, majd fél évig kómában volt. A 2014-es év első hónapjában nem volt olyan nap, hogy ne látott volna napvilágot egy újabb hír, pletyka, találgatás, elemzés a német pilóta egészségügyi állapotával kapcsolatban. Azt, hogy a közvéleményt mennyire érdekelte a 45 éves pilóta állapota, bizonyítja a Google felmérése is, mely szerint Magyarországon Schumacher nevére kerestek rá a legtöbben 2014-ben. A több mint kétbillió keresésből a sportolók közül senki sem érdekelte jobban a közvéleményt az idén, mint a svájci otthonában gyógyuló Schumacher, akinek az állapotáról utoljára hivatalos információt menedzsere, Sabine Kehm adott, az RTL-nek azt mondta: „Nem lehet megjósolni, hogyan alakulnak a dolgok. Javul az állapota a sérüléseihez viszonyítva, de időt kell neki adni.”

FEBRUÁR: „CÁPÁK KÖZÖTT, LEVEGŐBEN – BOLDOGAN”

Az újvidéki születésű Szeles Mónika, a 9-szeres Grand Slam-győztes teniszező február elején Budapesten interjút adott a Magyar Szónak. Az interjú a lap február 8–9-ei számában jelent meg. A 41 éves Szeles nagyon ritkán ad pár percnél hosszabb interjút, s a Magyar Szó és az olvasótábora is évtizedeket várt erre a pillanatra. „Annak nagyon örülök, hogy az embereknek úgy jutok eszébe, mint egy olyan személy, aki az akaratának köszönhetően talpra állt. Légy boldog! Apu mindig ezt mondogatta, s hozzátette, nem muszáj a teniszben, lehet másban is. Neki volt igaza. Boldog lettem” – mondta Szeles az interjúban, amelyben azt is hozzátette, szívesen játszana Novak Đokovićtyal egy jótékonysági mérkőzést Belgrádban vagy Újvidéken.

MÁRCIUS: BL-BRONZÉRMES A PIONÍR

A 2012/2013-as idényben a Világkupán a szabadkai Pionír Tekeklub női csapata a dobogó harmadik fokára állhatott fel, a 2014-es évben pedig a Bajnokok Ligájában lett bronzérmes. A németországi Straubingben megtartott BL négyes döntőjében a Pionír a későbbi győztes Celje ellen csak 76 fás különbséggel veszített az elődöntőben, a bronzmérkőzésen pedig nagyarányú győzelmet aratott a horvát Mlaka Rijeka ellen. A Pionír 2009-ben és 2011-ben ezüstérmes volt, s mivel sorozatban hetedszer nyerték meg a szerb bajnokságot és a kupát is, így teljesen megérdemelten kapták meg az év legjobb vajdasági női csapatnak járó Vihor-díjat, a vajdasági sporttitkárság legrangosabb kitüntetését, valamint a Jovan Mikić Spartak-díjat is.

ÁPRILIS: ÁTADTÁK AZ ÉKSZERDOBOZT

A stadion stílusában és szellemiségében teljesen Makovecz, de a tervezési munka száz százalékig az enyém – mondta Dobrosi Tamás, a 3900 néző befogadására alkalmas felcsúti labdarúgó-stadion építésze. Az ékszerdoboznak is nevezett stadion 3,8 milliárd forintból (mintegy 13 millió euró) épült fel, s a 17 éven aluliaknak megrendezett Puskás–Suzuki-kupa döntője volt a hivatalos stadionavató. A fináléban a Real Madrid csapata minimális arányban legyőzte a Puskás Akadémia együttesét. Az avatón többek között jelen volt Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke, Puskás Ferencné, Davor Šuker, Lothar Matthäus, korábbi magyar válogatott labdarúgók és az Aranycsapat még élő legendás játékosai is. Vajdaságot és Ausztráliát egy ember képviselte: Árok Ferenc, lapunk állandó jegyzetírója, korábbi ausztrál szövetségi kapitány is ott ült a díszpáholyban.

MÁJUS: VAMOS RAMOS!

A BL-csoportkörben öt győzelem és egy döntetlen, 20 lőtt, 5 kapott gól – ez volt a Real Madrid mérlege, amiből már látszódott, hogy a királyi fehérek az egyik főesélyes csapat a BL-serleg megnyerésére. A Schalke elleni nyolcaddöntőben jött az igazi gála: 6:1 és 3:1, vagyis 9:2-es összesítéssel jutott tovább az Ancelotti által irányított együttes. A negyeddöntőben a hazai pályán megszerzett háromgólos előny majdnem kevésnek bizonyult a dortmundi Borussia ellen, ám hiába dolgoztak le a németek két gólt Reus révén már a 37. percben, többre nem futotta az erejükből. Az elődöntőben a madridi 1:0 után Münchenben 68 ezer néző nézte szájtátva, amint Ramos és Ronaldo dupláival a Real a földbe döngöli a Bayernt. A spanyol házi döntőben aztán az Atlético Madrid alaposan megizzasztotta Ronaldóékat: Godín góljával a 36. perctől vezetettek Simeone kiválasztottjai, a 90+3. percben azonban Ramos egyenlített, s utána a Real Bale, Marcelo és Ronaldo góljaival fölényesen nyerte meg tizedik BEK/BL-trófeáját.

JÚNIUS: SPEÁR MEGMONDTA

A január 30-án közölt interjúban Speár Miklós, a teniszsport egyik szerbiai doyenje azt mondta: Đoković sokkal könnyebben lehet ismét világelső, mint bárki más. Teljes mértékben igaza lett, s ehhez nagyon kellett az, hogy Đoković júniusban döntőt játsszon a Roland Garroson, s a Nadaltól elszenvedett vereség ellenére, már akkor úgy tűnt, idő kérdése csak, mikor ül vissza a szerb teniszező a trónra, a világranglista első helyére. Ez a júniusban kezdődött és júliusban véget ért wimbledoni tornagyőzelem után történt meg, s azóta is Novak Đoković vezeti a világranglistát, amely élén a 127. hetét kezdte meg hétfőn, s harmadszor zárja az évet az első helyen, s teszi ezt úgy, hogy az idén megnősült, és megszületett Stefan nevű fia is.

JÚLIUS: „A SZEMÜK ELŐTT OMLOTT ÖSSZE A FUTBALLELITJÜK”

A hónap és az év legjelentősebb sporttörténésének a július 13-ai labdarúgó-vb döntője ígérkezett, a német válogatott elődöntőbeli 7:1-es győzelme a vendéglátó Brazília ellen azonban mindent elhomályosított, háttérbe szorított. A Nationalelf percek alatt romba döntötte a házigazda döntőbe jutásáról szőtt álmait, de olyan módon, hogy az örökre emlékezetes marad. Mindössze huszonkilenc perc kellett a Joachim Löw irányította németeknek, hogy öt gólt lőjenek a braziloknak. Ötvennyolcezer néző látta a helyszínen azt, amit Marosi Gergely, a Nemzeti Sport Brazíliában tartózkodó tudósítója is megfogalmazott: „A szemük előtt omlott össze a futballelitjük”. A német csapat a második félidőben visszafogta magát, ezt később a játékosok is elmondták, kivéve a csereként beállt Schürrle, aki még két gólt lőtt. Scolarinak természetesen megköszönték a negyedik helyet (a bronzmeccsen is kaptak hármat a hollandoktól), s helyét Dunga vette át a kispadon.

AUGUSZTUS: A VILÁG ÉLVONALÁBA UGROTT

A nagybecskereki Ivana Španović a Vihor-díjat és az újvidéki sportszövetség díját is megkapta 2014-ben. A legjobb női sportolónak járó elismerést az egész idényben kiváló eredményeivel érdemelte ki, de ezek közül is kimagaslott a márciusban megrendezett fedett pályás világbajnokságon 6,77 méteres ugrása, amely bronzérmet ért, valamint az augusztusi Európa-bajnokságon szerzett ezüstérme, amelyet a 6,81 méteres ugrással sikerült megszereznie. Az idén május 10-én 24. születésnapját ünneplő Španovićot nagyon várták Zentán, az 54. Magyar Szó-kupára, ám ő mégsem érkezett meg, s a torta is felvágatlan maradt. Akkor még senki nem beszélt az okokról, egy nappal később azonban már kiderült a távolmaradásának oka: a világ egyik legjobb távolugrónője a születésnapján eljegyzési gyűrűt és egy kérdést kapott barátjától: a gyűrűt elfogadta, a kérdésre, hogy szeretné-e az életét összekötni vele, pedig igent mondott.

SZEPTEMBER: HARMINCHÁROM ÉVE VÁRT ARANYÉREM

A szabadkai Davor Štefanek aranyérme a taskenti birkózó-világbajnokságon vajdasági szempontból a hónap legfontosabb sporteseményének számít, hiszen ennek a sportnak nagy hagyománya van a tartományban. Štefanek remek teljesítménnyel és teljesen megérdemelten lett világbajnok, ami Szerbiából utoljára még a jugoszláv színekben versenyző Refik Memiševićnek sikerült 1981-ben. Ha nem esik egybe más sporteseménnyel, nagy kérdés, hogy Štefaneknek is szervezett volna-e az ország vezetősége fogadást Belgrádban a városi képviselőház előtti téren, de így, hogy ugyanazon a hétvégén a szerbiai férfikosárlabda-válogatott vb-ezüstérmet, a szerbiai női sportlövők alkotta csapat pedig aranyérmet nyert, a nagybecskereki Proleter birkózójának is tapsolt a tömeg. Štefanek rövid nyilatkozatában gratulált a szintén érmes honfitársainak, s azt mondta: „Bízok abban, hogy nem ez volt az utolsó ilyen fogadtatás, s állhatok majd még ugyanezen az erkélyen.”

OKTÓBER: MEGDRÓNOZTÁK

Csak az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) gondolhatta azt, hogy sikerül majd megrendezni úgy a Szerbia–Albánia-találkozót, hogy se előtte, se a meccsen és se utána ne legyen semmiféle botrány. A 2016-os Eb-selejtezőjében egy csoportba sorsolt két válogatott belgrádi találkozóján „hivatalosan” nem voltak vendégszurkolók, mégis a találkozó 41. percében valaki, aki a stadionban tartózkodott, egy drónt irányított a pálya fölé, amelyen Nagy-Albánia zászlaja lógott. Megállt a játék, s mindenki a quadrocoptert nézte, a szerb Mitrovićnak pedig sikerült földre rántania a szerkezetet. Ekkor elszabadult a pokol, az albánok kirántották a kezéből a zászlót, biztonsági emberek szaladtak a pályára, akik székkel verték a vendégek labdarúgóit, a játékvezető pedig az öltözőbe küldte a játékosokat. Az albánok semmilyen feltételek mellett nem voltak hajlandók folytatni a játékot, így a büntetések kiszabása és a pontok sorsa az UEFA-ra várt. A szövetség pedig úgy döntött, Szerbia 3:0 arányban megnyerte a találkozót, de a rossz szervezés miatt három pontot levonnak a csapattól, ezenkívül mindkét válogatottnak 100-100 ezer eurós büntetést kell fizetnie, s Szerbia két hazai találkozóját zárt kapuk mögött kell játszania.

NOVEMBER: ZARRA ÉS RAÚL REKORDJA IS MÚLT IDŐ LETT

Az év utolsó előtti hónapja Lionel Messiről szólt: a Barcelona csatára előbb a spanyol bajnokságban döntötte meg Telmo Zarra rekordját, majd Raúl BL-rekordját is nyugdíjba küldte. Az argentin a Sevilla elleni 5:1-es győzelem során az első, negyedik és ötödik gólt lőtte, s ez volt a 251., a 252. és a 253. találata a Primera Divisiónban, Zarra 251-ig jutott. Amikor megszereztem az első gólomat a spanyol élvonalban, nem gondoltam volna, hogy egy napon megdöntöm ezt a rekordot. Köszönöm mindenkinek, aki az eddigiekben kiszolgált a csapatban” – mondta Messi a lefújás után. Pár nappal később Messi megszerezte ötödik mesterhármasát a BL-ben, így nemcsak átadta a múltnak Raúl 71 gólos rekordját, hanem mindjárt rá is tett egy lapáttal, hiszen az APOEL elleni harmadik gólja 74. BL-találata volt (decemberben a PSG ellen megszerezte a 75.-et is).

DECEMBER: BENCÉNEK KÖSZÖNJÜK

Azután, hogy Pintér Attila vezetésével a magyar labdarúgó-válogatott az északírek elleni 2:1-es hazai vereséggel kezdte meg szereplését a 2016-os Európa-bajnokság selejtezőjében, nem sok jót ígért a folytatás. Felmérte a helyzetet a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) is, és Pintért menesztették, helyére pedig ideiglenes kapitányként Dárdai Pál, a Hertha legendája ült le a kispadra, aki a berlini klubnál az utánpótlással foglalkozik. A bukaresti 1:1 után Nemanja Nikolićék minimális arányban nyertek Feröer szigetek és Finnország ellen, így a három mérkőzésből hét pontot gyűjtöttek. Úgy tűnt, hiába szeretné mindenki, hogy Dárdai maradjon a kispadon, a Hertha ezt nem engedi. A jég december 9-én tört meg, amikor is az MLSZ bejelentette, Csányi Sándor tárgyalásai sikeresek voltak a Herthával: „Megszületett a megállapodás, hogy Dárdai Pál 2015. november 30-áig elláthatja szövetségi kapitányi feladatait, úgy, ahogy az elmúlt hónapokban” – mondta Berzi Sándor, az MLSZ főtitkára. Dárdai elárulta, hogy nyolcéves Bence fia szavai nagyon megérintették, gyermeke ugyanis azt mondta neki: „Apa, neked vissza kell menned ehhez a csapathoz, mert nélküled nem nyernek!”