2024. október 7., hétfő

Visszanyalt a fagylalt?

FociCROnika
Ha Ukrajna szerdán legyőzi Andorrát, Slaven Bilićnek 2010. június 11. és július 11. között bőven lesz ideje gitározni, ugyanis csapata nem lesz ott a jövő évi világbajnokságon

2007. november 21-én Horvátország a Wembley-stadionban 3:2-re legyőzte Angliát, annak ellenére, hogy a horvátoknak már nem kellettek a pontok, hiszen már a mérkőzés előtt bebiztosították a 2008-as svájci–osztrák közös rendezésű Eb-n a részvételt. Az angolok a vereség miatt nem jutottak ki a kontinensviadalra, s Steve McClaren nek távoznia kellett a kispadról. A sors fintora volt, hogy a 2010-es vb selejtezőjében a horvátok és az angolok ismét egy csoportba kerültek. Az angol együttes kétszer is bosszút állt a londoni vereségért (4:1, 5:1), s nyolc forduló után százszázalékos teljesítménnyel állt a táblázat élén. Szombaton Capello kiválasztottjai Ukrajnához látogattak, amely a találkozó előtt kétpontos hátrányban volt a második helyezett horvátokkal szemben.

Mindenki tudta, hogy amennyiben Ukrajna nyer, szinte biztos pótselejtezőt játszhat, ugyanis az utolsó fordulóban Andorra–Ukrajna és Kazahsztán–Horvátország mérkőzéseket rendeznek. Valamivel kevesebb, mint két év kellett, hogy a Wembleyben aratott győzelemért a Slaven Bilić vezette Horvátország igen súlyos árat fizessen. Anglia minimális arányban veszített, így szerdán, amennyiben Ukrajna legyőzi a nulla ponttal és 3:33-as gólkülönbséggel a csoport utolsó helyén álló Andorrát, selejtezhet a vb-részvételért, a horvátok pedig a televízión keresztül figyelhetik a jövő évi világbajnokságot.

Az ukránok Anglia felett aratott győzelméről Bilić a következőket nyilatkozta:

Amitől tartottunk, bekövetkezett. Ukrajnában sajnos nem azt az Angliát láthattuk, amely ellenünk játszott. Egy pillanatig se vontam kétségbe a sportszerűségüket, egyszerűen csak úgy játszottak, mintha nem ettől függne a sorsuk, s mivel ez így is volt, senki nem bírálhatja őket. Az első negyedóra végén Greent kiállította a játékvezető, és a szívvel-lélekkel küzdő ukránoknak ezt sikerült kihasználniuk. Próbálkoztak az angolok, de ezúttal nem tudtak gólt lőni.

Az ukrán győzelem nagyon megviselhette a horvátokat, ugyanis szombat hajnalban többen is ittas állapotban értek vissza a rovinji edzőtáborba, és Bilić úgy döntött, hogy Josip Šimunić és Ivica Križanac nem utazik Kazahsztánba. Az indoklás csak annyi volt, hogy azért, mert vétettek a viselkedési szabályok ellen.

És a végére maradt egy kérdés. Mi ér többet: egy győzelem a Wembleyben Anglia ellen vagy egy világbajnoki részvétel? A válasz nehéz, de ha a horvátok tudták volna, hogy ismét Angliával kerülnek egy selejtezős csoportba, talán megelégedtek volna a 2:2-vel is…