2024. október 7., hétfő

Értelme: semmi

KOMMENTÁR

Megszokhattuk már, hogy Szerbiában olyan dolgok is megtörténnek, amelyeket ép eszű ember képtelen kitalálni. A legújabb: az Új Szerbia párt alelnöke törvényszegéssel vádolta meg Boris Tadićot, Szerbia elnökét. Ebben talán nincs is semmi rendkívüli, ugyanis a politikai pártok minden alkalmat megragadnak, hogy befeketítsék a más pártban levőket, ám Dubravka Filipovski azt kifogásolta, hogy az elnök a Szerbia–Románia labdarúgó mérkőzés után alkoholos itallal koccintott Zoran Lakovićtyal, a Szerbiai Labdarúgó-szövetség főtitkárával és Snežana Samardžić-Markovićtyal, az Ifjúsági- és Sportminiszterrel. Az Új Szerbia alelnöke szerint Tadić megszegte a sportrendezvényekre vonatkozó erőszak megakadályozásáról és méltatlan viselkedésről szóló törvény 23. cikkelyét, amely szerint tilos alkoholos ital bevitele a sportcsarnokba illetve a stadionokba.

Filipovski szerint ami a törvények betartását illeti, pont az államelnöknek kellene példát mutatnia, s hozzátette, hogy a nagybecskereki Zoran Kavalićot a rendőrség azért vette őrizetbe, mert 100 méterrel a stadiontól dobozos sör volt nála: büntetése 30 000 dinár vagy 60 nap börtön.

Természetesen az ügyben – annak ellenére, hogy éppen Budapesten tartózkodott – megszólalt Boris Tadić is, aki a magyar fővárosban azt nyilatkozta az újságíróknak, hogy amennyiben a részéről törvényellenesen cselekedet volt elfogadni egy pohár pezsgőt, úgy viselnie kell ennek a következményeit, vagyis büntetést kell fizetnie, ugyanúgy, mint másoknak.

Tadićnak azonban nem kell fizetnie, ugyanis Slobodan Radovanović, államügyész azt nyilatkozta, hogy a bíróság nem fog reagálni a szerb elnök ellen elhangzott vádakra, ugyanis ennek nincs semmilyen jogi alapja. „A szerb elnök a Szerbiai Labdarúgó-szövetség által szervezett rendezvényen megünnepelte a szerbiai labdarúgó-válogatott történelmi sikerét, hiszen a nemzeti együttes kijutott a jövő évi világbajnokságra. Ezt nem szabad összekeverni a szurkolók alkoholfogyasztásával, akik utána erőszakosan viselkednek és bűncselekményeket követnek el.”

Vajon mi történne, ha Szerbia egyszer olyan kormánygaranciát adna és támogatókat találna, hogy képes lenne-e Formula-1-es vagy egy Moto Gp futamot rendezni, hiszen mindkét verseny végén a dobogón állók egymás locsolják és jó ízűen fogyasztják a pezsgőt. Megoldás természetesen van, hiszen már Szerbiában is kapható az alkohol nélküli gyerekpezsgő, s az ünneplés megoldható alkoholmentes sörrel is. Hogy ennek mennyi értelme lenne? Annyi, mint törvényszegéssel megvádolni az elnököt, amiért egy győztes mérkőzés után koccint és iszik egy pohárral a győzelemre.