2024. október 7., hétfő

Nikolić–Újpest 2:0 (1:0)

LABDARÚGÁS

Szombaton az Újpest elleni 2:0-s győzelemnek köszönhetően hét mérkőzésből álló nyeretlenségi sorozatot szakított meg a Kaposvár. A sikerből oroszlánrészt vállalt a zentai születésű, 22 éves Nemanja Nikolić, aki az első félidő végén és a találkozó rendes játékidejének utolsó percében is betalált a vendégek kapujába.

• Hét mérkőzés óta nem nyertetek, a mérleg négy vereség és három döntetlen volt. Gondoltatok arra, hogy pont a bajnokesélyes Újpest ellen szakad meg a sorozat?

– Nekünk jól jött a vb-selejtezők miatti szünet, ugyanis volt időnk megbeszélni, elemezni az eddigi hibáinkat, mindenki elmondta a problémáját, gondját, s múlt hétfőn úgy kezdtük az edzéseket, hogy mindegy, milyen játékkal, de le kell győznünk az Újpestet. Tudtuk, hogy nehéz mérkőzés vár ránk, hiszen a „Lilák” a bajnokság egyik legjobb csapata, de bizakodásra adott okot, hogy a hét nyeretlen meccsből kettőn az ún. nagy csapatok, vagyis a Ferencváros és a Debrecen ellen sikerült pontot szereznünk. Ezenkívül azért volt még jó, hogy az Újpesttel játszottunk, mert a kaposvári csapat már évek óta a legjobbak ellen nyújtja a maximumot, és egy rangadón mindenki nagyon jó formában játszik, míg a középmezőnyhöz tartozó csapatok ellen sokszor halványabb teljesítményt nyújtunk. Én, figyelembe véve az előzményeket, hittem a győzelemben, különösen azok után, hogy az első 15 percben nem kaptunk gólt. Az Újpest az első negyedórában jobb volt, utána azonban sikerült többet birtokolnunk a labdát – nyilatkozta az 1987. december 31-én született játékos a Magyar Szónak.

• Az első gólodnál alaposan becsaptad a kapust, ugyanis látszott, hogy ő beadásra számított, te pedig a rövid sarokba lőtted a labdát.

– Mivel a vendégek kapusa, Balajcza éveken át a Kaposvárban védett, a találkozó előtt többször is beszélgettem a kaposvári kapusedzővel, hogy mi a gyenge pontja, hová lehet neki gólt rúgni. Ő mindig azt mondta, hogy a rövid sarokba ne, mert az oda tartó labdák legtöbbjét magabiztosan hárítja. Amikor kiugrattak és szemtől szembe kerültem Balajczával, láttam, hogy felkínálja a rövid sarkot, én megy úgy döntöttem, ha már felkínálja, akkor megpróbálom. Örülök, hogy jól döntöttem. A mérkőzés után beszélgettem a kapussal, és elmondta, hogy nem nagyon emlékszik rá, mikor kapott utoljára gólt a rövid sarokba, biztos volt benne, hogy a hosszú sarkot választom.

• Az előző öt fordulóban az Újpest ötször került hátrányba, de ennek ellenére négyszer nyert.

– Ezt nem tudtam, de talán jobb is, hogy csak most értesültem erről… A félidőben felhívtam a többiek figyelmét, nehogy úgy járjunk, mint a Debrecen ellen, hiszen akkor is vezettünk az első játékrész végén, utána azonban a második félidő elején azonnal gólt kaptunk. Amikor láttam, hogy a védelmünk állja a sarat, s a folytatás első tíz percét megúsztuk kapott gól nélkül, akkor már sejtettem, hogy nem hagyhatjuk el vesztesként a pályát, mivel az Újpestnek ki kellett támadnia, így nekünk több területünk maradt, és gyors ellentámadásokra építettük a játékunkat.

• A rendes játékidő utolsó percében egy az egyben vezethetted kapura a labdát, Balajcza azonban hárított, ám a hátrafutó Vaskóról ismét elébed került a labda.

– Nagyon jó labdát kaptam, lehagytam a védőmet, ám utána sajnos rosszul toltam meg a játékszert, és ezt a kapus azonnal észrevette, belevetődött a lövésbe. Szerencsémre azonban az épp érkező Vaskóról a labda ismét elém pattant, így csak be kellett gurítanom az üres kapuba. Szerencsém volt, de ez is a foci része. Habár eddig négy gólt lőttem, egyáltalán nem vagyok elégedett, ugyanis amennyi helyzetem volt, már legalább tíz találatnál kellene hogy járjak.

• A hétvégén nehéz vendégszereplés lesz Győrben.

– Igen, de előtte szerdán a Győr ellen a magyar kupában is pályára lépünk, aztán szombaton bajnoki, majd szerdán visszavágó a kupában, vagyis tíz nap alatt háromszor játszunk majd ellenük. Ami a bajnokságot illeti, jó lenne legalább pontot szerezni. A terveink szerint az elkövetkező négy ligameccsből nyolc pontot szeretnénk gyűjteni, hiszen akkor nem kellene idegeskednünk a kiesés miatt. Az idén nagyon kiegyensúlyozott a bajnokság, nehéz lesz bennmaradni, de bízom a csapatban, mivel a jelenlegi játékosállományunkkal a 8. és a 11. hely között van a helyünk.

Nemanja Nikolić első gólja az Újpest ellen. Fotó: Nemzeti Sport