2024. október 7., hétfő

A védelem gyenge napja

Helyszíni tudósítás Budapestről – LABDARÚGÁS – BAJNOKOK LIGÁJA - Debrecen-Fiorentina 3:4 - Czvitkovics egymillió forinttal, a Fiorentina három ponttal gazdagodott

Amilyen rosszul kezdődött a magyar válogatott utolsó két világbajnoki selejtezője (Svédország és Portugália) és a Debrecen első hazai mérkőzése a Bajnokok Ligájában a Lyon ellen, olyan jól kezdett a magyar bajnok kedd este a budapesti Puskás Ferenc Stadionban a legrangosabb európai kupasorozat harmadik fordulójában a Fiorentina ellen, ugyanis Varga József beadása után Czvitkovics Péter lőtt Frey kapujába (1:0).

A Nemzeti Sportnak köszönhetően Czvitkovics pontosan egymillió forinttal lett gazdagabb, ugyanis a legnagyobb példányszámú magyarországi sportnapilap ennyit ajánlott fel annak, aki a Loki első BL-gólját szerzi.

Az öröm és az ünneplés azonban nem tartott sokáig, ugyanis Mutu a 6. minutumban egyenlített (1:1), majd négy perccel később Vargas hatalmas lövése a kapufán csattant, utána azonban képtelen volt felszabadítani a magyar csapat védelme, s Gilardino is betalált (1:2).

A Debrecen védelme mindkét esetben teljesen csődöt mondott, s így volt ez a 20. percben is, amikor Gilardonót képételenek voltak szerelni a tizenhatoson belül, s az olasz válogatott csatára Mutu elé passzolt, aki pontos és erős lövéssel, kétgólosra növelte a firenzeiek előnyét. A 25. percben Frey bravúrosan védte Rudolf lövését, egy perccel később pedig Poleksić fogta Gilardino erőtlen fejesét. A 28. percben Rudolf, akinek a játéka betegség miatt sokáig kérdéses volt, a Levszki elleni szép pillanatokat idézve, a 16-os oldalvonaláról gyönyörűen csavart a hosszú felsőbe. Ezt már a vendégek mestere, Prandelli sem tudta nyugodtan végignézni: üvöltött, mutogatott, s ugyanezt tette akkor is, amikor a 34. percben Coulibaly lesen állva gólt lőtt. Habár a fél stadion gólt kiáltott, az előttem ülő Puhl Sándor, a világ legjobb játékvezetőjének is megválasztott bíró, már az átadás pillanatában jelezte a lest. Sajnos egy elveszített labda után a Fiorentina ismét gólt lőtt: a 37. percben Poleksić elsőre még bravúrral hárította Mutu lövését, ám a kipattanóra is firenzei játékos érkezett, Santana személyében, aki okosan és laposan lőtt a jobb sarokba.
A félidőben megmutatták a mérkőzés eddigi góljait, s valamennyi Fiorentina találatot a vendégszurkolók tapssal és örömujjongással fogadtak. Hasonló kitörő és őszinte örömmel fogadták a kivetítőn megmutatott két Dinamo Kijev találatot is, amely a szintén olasz Inter ellen született…

A második félidő olasz támadásokkal és mezőnyfölénnyel kezdődött, de szerencsére a vendéggól ezúttal elmaradt. Az első negyedóra mezőnyjátékkal telt, a kapuk igazán veszélyben nem forogtak. A labda a két 16-os között pattogott, a kapusoknak csak ritkán kellett játékba avatkozniuk. A két legnagyobb helyzet Coulibaly előtt adódott, a francia csatár azonban mintegy 12 méterről az oldalhálót találta el, majd szemtől szembe került Frey-jel, de a vendégek kapusa nyerte a párharcot. Aztán a színes bőrű csatár végül mégis betalált: a 88. percben egy középre adott labdát fejjel továbbított a kapuba.


Mindent összegezve a Loki egy gólgazdag mérkőzésen elszenvedte harmadik vereségét is a Bajnokok Ligája E csoportjában. Kár, hogy a kedd esti meccsen a magyar bajnokcsapat védelme rossz napot fogott ki, s az első félidőben négy gólt kapott. Ha a védők jobban figyelnek, s a középpályások is besegítenek, talán másként alakult volna a mérkőzés. Azonban mindenki jól tudja, a sportban nincsen, ha...

Bajnokok Ligája, E csoport, 3. forduló: Debrecen–Fiorentina (olasz) 3:4 (2:4)
Puskás-stadion, 42 ezer néző, vezette: Craig Thomson (skót). Góllövők: Czvitkovics a 2., Rudolf a 28, Coulibaly a 88., illetve Mutu a 6., a 20., Gilardino a 10., Santana a 37. percben.
Debrecen: Poleksić, Bodnár, Komlósi, Mészáros (Szélesi), Leandro, Czvitkovics, Varga J., Kiss, Szakály (Dombi), Coulibaly, Rudolf
Fiorentina: Frey, Comotto, Gamberini, Dainelli (Natali), Pasqual, Donadel, Zanetti (Montolivo), Santana (Jörgensen), Vargas, Gilardino, Mutu.
A csoport másik mérkőzésén: Liverpool-Lyon 1:2.

1. Lyon 3 3 0 0 7:1 9

2. Fiorentina 3 2 0 1 6:4 6

3. Liverpool 3 1 0 2 2:4 3

4. Debrecen 3 0 0 3 3:9 0

A következő forduló (november 4-én) : Fiorentina–Debrecen, Lyon–Liverpool.

Az F csoportban rájárt a rúd a nagy csapatokra, ugyanis a címvédő Barcelona a Camp Nouban kapott ki az orosz Rubin Kazanytól, az Inter pedig Milánóban nem tudta legyőzni a kijevi Dinamót.

F csoport : Barcelona–Rubin Kazany 1:2 (Ibrahimović 48., ill. Rizancev 2., Karadeniz 73.), Inter–Dinamo Kijev 2:2 (Stanković 35., Samuel 47., ill. Mikhalik 5., Lucio (öngól) 40.).

1. Barcelona 3 1 1 1 3:2 4

2. Dinamo K. 3 1 1 1 5:5 4

3. Rubin K. 3 1 1 1 4:5 4

4. Inter 3 0 3 0 3:3 3

A következő forduló : Rubin Kazany–Barcelona, Dinamo Kijev–Inter.

A G csoportban a Rangers és az Unirea mérkőzés öngól-parádét hozott, ugyanis a skótok kétszer, a románok pedig egyszer találtak be a saját kapujukba.

G csoport : Rangers–Unirea 1:4 (Ricardo (öngól) 2., ill. Bilasco 32., Lafferty (öngól) 49., McCulloch (öngól) 59., Brandán 65.)

1. Sevilla 3 3 0 0 9:2 9

2. Unirea 3 1 1 1 5:4 4

3. Stuttgart 3 0 2 1 3:5 2

4. Rangers 3 0 1 2 3:9 1

A következő forduló : Unirea–Rangers, Sevilla–Stuttgart.

H csoport : AZ Alkmaar–Arsenal 1:1 (Mendes 90., ill. Fabregas 36.), Olimpiakosz–Standard Liége 2:1 (Mitroglu 43., Sztoltidisz 90., ill. Camargo 37.).

1. Arsenal 3 2 1 0 6:3 7

2. Olimpiak. 3 2 0 1 3:3 6

3. AZ Alkm. 3 0 2 1 2:3 2

4. Standard 3 0 1 2 4:6 1

A következő forduló : Arsenal–AZ Alkmaar, Standard Liége–Olimpiakosz.