2024. október 7., hétfő

Magyar csapat még nem nyert Firenzében

Labdarúgás – bajnokok ligája
A román Adrian Mutu két hete két gólt lőtt a Debrecennek

A Debrecen labdarúgócsapata hazai pályán nagy csatában kikapott a Fiorentinától, így szerdán idegenben javíthat a Bajnokok Ligája csoportkörében. Az olasz csapatnak ez lesz története hatodik tétmérkőzése magyar együttes ellen. A firenzeiek még a 60-as években kétszer is összeakadtak magyar gárdával a már megszüntetett kupagyőztesek Európa-kupájában: a két párharcból egyet nyertek meg, a négy meccsből pedig háromszor győztek és egyszer veszítettek. Az 1961/62-es kiírás elődöntőjében az olasz együttes az Újpestet mindkétszer felülmúlta, így kettős sikerrel, 3:0-s összesítéssel jutott a fináléba, amelyet végül megismételt találkozón bukott el a spanyol Atlético Madriddal szemben. Az 1966/67-es idényben viszont a Győr az egygólos idegenbeli vereséget követően hazai pályán 4:2-re diadalmaskodott, így bejutott a nyolcaddöntőbe.

Firenzében magyar csapatnak még nem sikerült nyernie, s a Fiorentina és a Debrecen játékosállományát összehasonlítva ma sincs sok esély arra, hogy ez a sorozat véget ér. A magyar bajnok a Poleksić, Pantić, Bernáth, Bodnár, Komlósi, Szélesi, Fodor, Leandro, Laczkó, Dombi, Czvitkovics, Varga, Kiss, Katona, Ramos, Szakály, Coulibaly, Rudolf 18-as kerettel utazott el tegnap Olaszországba.

Ide kapcsolódó hír még, hogy a Debrecen 12 helyet rontott előző pozíciójához képest, így jelenleg a 98. helyen áll a labdarúgás történetével és statisztikájával foglalkozó szervezet, az IFFHS aktuális klubvilágranglistáján. A hajdúságiakkal azonos Bajnokok Ligája-csoportban szereplő Liverpool a 18., a Lyon a 16., a Fiorentina pedig a 44. helyen áll.

A mérkőzés játékvezetője a 44 éves Manuel Mejuto Gonzalez lesz, aki polgári foglalkozását tekintve köztisztviselő, könyvelő. Pályafutásának csúcsa a 2005-ös Bajnokok Ligája-döntő volt (Liverpool–Milan 3:3 – tizenegyesekkel 3:2). Érdekesség még vele kapcsolatban, hogy elképzelhető, Angliában folytatja játékvezető-pályafutását. A fura váltásra azért kerülhet sor, mert Spanyolországban 45 év a korhatár a játékvezetők számára, Angliában ugyanakkor 49 a „bűvös szám”, ezért a brit játékvezetők azt javasolták a spanyolnak, hogy folytassa náluk még néhány évig.

A csoport másik mérkőzésén a Liverpoolnak nyernie kell Lyonban, ha tavasszal a Bajnokok Ligájában, és nem az Európa-ligában akar szerepelni. Az angolok legutóbb 3:1-re veszítettek a Fulham ellen, s Degen, valamint Carragher piros lapja is mutatja, hogy valami nincs rendben a Pool háza táján. Ennek ellenére nem szabad leírni az angol együttest, amely győzelemre játszik majd Lyonban, még akkor is, ha lágyéksérülés miatt biztosan nem léphet pályára Gerrard csapatkapitány. Benítez, az angol alakulat vezetőedzője nem számíthat Rierára, Kellyre és Skrtelre.

Az F csoportban nehéz vendégszereplés előtt áll a Barcelona és az Inter: a címvédő Kazanyba utazik, a milánói együttes pedig Kijevbe. A katalánoknak és az olaszoknak is fontos lenne a három pont megszerzése, de ha nem is sikerül begyűjteniük, fontos, hogy ne kapjanak ki. Ez különösen érvényes a José Mourinho által vezetett Interre, amely a csoport utolsó helyén áll három ponttal, míg az előtte levő három együttesnek négy pontja van.

A Sevilla a Stuttgart elleni győzelemmel már bebiztosíthatja a továbbjutást. Ha a román Unirea megismétli a két héttel ezelőtti bravúrját, amikor 4:1-re nyert Glasgow-ban, akkor nagyon közel kerül a nyolcaddöntőhöz, ugyanis a románoknak a győzelem után hét pontjuk lenne, a Rangersnek csak egy, a Stuttgartnak pedig – ha kikap Sevillában – kettő.

A G csoportban az Arsenal a holland AZ Alkmaart fogadja, s a vendégek pontszerzése nagy meglepetés lenne. A másik találkozón az egypontos Standard Liége és az eddig hat pontot gyűjtött Olimpiakosz találkozik: a görögöknek egy döntetlen is megfelelne Belgiumban, míg Milan Jovanović csapatának csak a győzelem az elfogadható eredmény.

Bajnokok Ligája, csoportkör, 4. forduló, A mai program, E csoport: Fiorentina–Debrecen, Lyon–Liverpool.

F csoport: Rubin Kazany–Barcelona (18.30), Dinamo Kijev–Inter (SZRTV1).

G csoport: Unirea Urziceni–Glasgow Rangers, Sevilla–Stuttgart.

H csoport: Arsenal–AZ Alkmaar, Standard Liege–Olimpiakosz Pireusz.

Valamennyi mérkőzés 20.45-kor kezdődik.