2024. október 7., hétfő

Sokat akartak – sokat is kaptak

FociCROnika

A horvát bajnokság 14. fordulójában az első helyezett zágrábi Dinamo a Šibeniket fogadta. A vendégek a találkozó előtt nagyon fogadkoztak, hogy győzelemre játszanak majd, nem ijednek meg a Dinamótól. A horvát újságok végül úgy kommentálták az 5:0-s zágrábi győzelemmel véget érő találkozót, hogy: sokat akart a Šibenik, s végül sokat is kapott, ugyanis az ötgólos hazai győzelem azt jelzi, hogy Horvátországban továbbra is a Dinamo az egyetlen csapat, amely esélyes a bajnoki címre, a többiek pedig csak a dobogós helyekért versenyezhetnek.

A legnagyobb előrelépés: Inter Zaprešić – Két fordulóval a 14. játéknap előtt az Inter a Croatiától és a Zagrebtől rettegett, ám az Istra szerencsés és a Rijeka fölényes győzelme után a zaprešići klub a 11. helyre lépett előre, s mivel a következő három fordulóban valamivel könnyebb a párosításuk (Lokomotiva, Varteks, Zagreb), az őszi idény végén elég tisztes távolságra kerülhetnek a kiesőzónától.

A legnagyobb visszaesés: Karlovac – Igaz, hogy csak egy helyezést rontottak, de úgy, hogy olyan helyen (Pulán) veszítettek, ahol nem lett volna szabad. A Karlovac sorozatban második vereségét szenvedte el, s ami még nagyobb gondot jelent a karlovaciak számára, hogy a következő fordulóban az éllovas zágrábi Dinamót látják vendégül.

A forduló legjobbja: Kalilou Mohamed Traore – A Maliból érkezett játékos oroszlánrészt vállalt az Istra győzelméből, amelyre két és fél hónapja nem volt példa. Traore kiharcolt egy tizenegyest és egy gólt is lőtt, így csapata legyőzte a 6. helyezett Karlovac együttesét.

A forduló negatív hőse: Tarik Cerić – A Rijeka játékosának hat perc leforgása alatt sikerült két sárga lapot begyűjtenie, így csapata 70 percet kénytelen volt emberhátrányban játszani. Ha ehhez még hozzátesszük, hogy az első sárga lapos figyelmeztetést szövegelésért kapta, a másodikat pedig azért, mert a félpályánál durván szabálytalankodott Gulićtyal, akkor mindenki számára világos lehet, miért lett ő a forduló negatív hőse. Az kiállítása után a Rijeka három gólt kapott, és pont nélkül utazott haza.

A 14. forduló eredményei: Istra 1961–Karlovac 2:0, Slaven Belupo–Lokomotiva 1:0, Zadar–Varteks 2:0, Eszék–Zagreb 5:3, Croatia Sesvete–Cibalia 0:3, Međimurje–Hajduk 1:1, Inter Zaprešić–Rijeka 3:0, Dinamo–Šibenik 5:0.

A sorrend: 1. Dinamo 32, 2. Cibalia 28, 3. Eszék 27, 4. Šibenik 27, 5. Slaven Belupo 26, 6. Karlovac 23, 7. Rijeka 19, 8. Hajduk 19, 9. Lokomotiva 19, 10. Zadar 18, 11. Inter Zaprešić 17, 12. Međimurje 17, 13. Varteks 15, 14. Istra 1961 12, 15. Croatia Sesvete 7, 16. Zagreb 7 pont.