2024. július 19., péntek

„Csak lenne hol játszani…”

A szerbiai jégkorongbajnokság a jég hiánya miatt majd csak pénteken kezdődik
Az illetékesek azt ígérték, hogy pénteken kezdődhet az országos jégkorongbajnokság. Felvételünk hétfőn készült a szabadkai jégpályán

A szerbiai jégkorongbajnokság első fordulóját a tervek szerint Szabadkán tartják meg a jövő héten, ahol a Crvena zvezda, a Vojvodina és szabadkai Spartacus csapatai mérik majd össze erejüket. Ám a szabadkai Kisstadionban, a korcsolyapályán még mindig nincs jég. Míg a Stadion Közvállalat, a korcsolyapályát működtető vállalat munkatársai a kedvezőbb időjárási viszonyokra számítanak, a jégkorongklub elnöke szerint gyengék a gépek, és nem hozzáértően kezelik őket, ezért nincs jég.

– A felszerelést, amivel a jeget csinálják, azt hiszem, négy évvel ezelőtt vásárolták, vagyis az ötödik idény lenne, amikor használnák. Lehetne, ha jó lenne. Ugyanis már akkor sem volt jó a gép, amikor a város megvásárolta. Sajnos a Stadion Közvállalat akkori vezetősége és a munkásai nem tudták kezelni, és a mai napig sem tanulták meg – hallottuk Ladóczki Csabától, a Szabadkai Jégkorongklub elnökétől, majd hozzátette:

– Szakértelem hiányában nem működik a korcsolyapálya, ahogy kellene – mondta. Elmagyarázta, hogy tudomása szerint négy kompresszor hűti a jeget.

– Amikor megvásárolták az „újat”, akkor ebből a négyből kettő nem működött. Az egyiket a következő évben kicserélték, egy teljesen újat vásároltak, a másikat megjavították. De ilyen időjárási körülmények között, ami most van, nem lehet vele hűteni. Ilyen megoldásokkal készítenek jeget például Magyarországon, utcai pályákon, a főtereken, és ott működik. Szabadkán pedig még mindig nincs jég. November elsejére vártuk a jeget a közvállalattól. És akkor lehetett volna, mert nagyon hűvös volt, és ha meglett volna az alap, a 3cm, akkor az eső sem ártott volna neki, csak tovább hizlalta volna a jeget – emelte ki az elnök, majd folytatta, a gond az, hogy ma kezdődött volna a szerbiai jégkorongbajnokság első fordulója. De mivel a napos, melegebb idő miatt nem sikerült megfelelő vastagságú jeget készíteni még pénteken, a jégkorongklub halasztást kért a Szerbiai Sportszövetségtől, immáron másodszor. Így az új időpont szerint 20-án, vagyis pénteken kerül rá sor, a tervek szerint délután 6 órai kezdettel.

– A mi célunk az volt, hogy újraélesszük a felnőttcsapatot, ezért is vállaltam el az elnöki teendőket. Ez sikerült is, mert visszajöttek a játékosaink Újvidékről és Belgrádból, illetve a fiataljaink is beértek, vagyis csapatunk van, csak nincs hol játszani. Sajnos elég komoly pénzösszegeket kell kifizetnünk az autóbuszra, hogy Újvidékre tudjunk menni – mutatott rá Ladóczki Csaba, majd hozzátette, Újvidéken kellett edzenie a szabadkai csapatnak, hogy „érezzék” a jeget. Megtudtuk, ahhoz hogy a klub működni tudjon 15-20 fős csapatokra van szükség. És hogy vonzó legyen a gyerekek számára is, több hónapig tartó edzési lehetőségre is szükség van, vagyis legalább 8 hónapig szükség lenne jégre. Ám ehhez fedett korcsolyapálya és jobb feltételek szükségesek, amiről a szabadkai önkormányzat már évek óta gondolkodik, csak a megvalósítás várat magára.

A jég jelenlegi állapotáról Bíró Ferencet, a korcsolyapálya műszaki igazgatóját kérdeztük. Elmondta, hogy a meleg, napos idő jelentős mértékben megnehezíti a munkájukat. Használható jeget csak hétfőtől, vagyis ezen a héten tudnak biztosítani.

– Éjjel-nappal működnek a gépek, de magas a hőmérséklet nem bírja el a hűtést. Nem fedett terem ez, így nem tudok senkinek semmit ígérni, mikor lesz jég. Legalább 5 centiméter vastag jégre van szükség, hogy használni lehessen. De nappal megolvad, este 6 után pedig újra fagy. Szervezett eseményekre, ha lesz is valamilyen esemény, csak 18 óra után lehet számítani – magyarázta Bíró Ferenc. Megtudtuk, pénteken este mésszel már lelocsolták a meglévő jeget, ami fehérre festette a pályát.

– Már egy hete igyekszünk jeget csinálni. Pénteken csak 2 centiméteres volt a jég, de a hétvégére már vastagabb lett. Keddig elkészül a pálya, de akkor még nem lehet majd használni, vagyis 20-a előtt semmiképp – magyarázta Zoran Kalinić, a Stadion Közvállalat igazgatója, majd hozzátette: – Egyébként minden feltételünk adott a bajnoksághoz, vagyis kicseréltük a reflektorokat, ami már évek óta nem működött, és az eredményjelzőt is megcsináltuk, ami szükséges a sporteseményekhez. Feltöltöttük a hűtőrendszert glikonnal, csak kedvezőbb időjárási viszonyokra számítunk az elkövetkező napokban – mondta. A H1N1-járvány kapcsán pedig megtudtuk az igazgatótól, hogy hivatalos értesítést nem kaptak, hogy nem tarthatják meg a sporteseményeket, így a bajnokságra is nagy valószínűséggel sor kerül a tervezett időben.

Fotók: Molnár Edvárd