2024. október 7., hétfő

Prosinečki elégedett Bilićtyel

FociCROnika

Habár erősebb ellenfelet kerestek, a horvát válogatottnak végül csak Liechtenstein jutott, így Slaven Bilić kiválasztottjai a hétvégi barátságos mérkőzésen magabiztos, 5:0-s győzelmet arattak.

A horvát nemzeti együttesnek ez volt az utolsó mérkőzése 2009-ben, amely számukra a sikertelenségről marad emlékezetes, ugyanis a válogatottnak nem sikerült kiharcolnia a részvételt a jövő évi, dél-afrikai világbajnokságon, sőt még a csoportból sem tudott továbbjutni, hogy legalább a pótselejtezőben „szerencsét” próbáljanak. Érdekes, hogy a 2009-es év, ami a statisztikát illeti, annyira nem volt sikertelen, hiszen a horvátok csak egyszer veszítettek (Anglia ellen), és egy döntetlenjük volt: igaz, ez az utóbbi, amelyet Ukrajna ellen értek el a zágrábi Maksimir Stadionban, végül a csoport második helyébe került.

Örülök, hogy győzelemmel zártuk az évet, s most leginkább a 2012-es Európa-bajnokság selejtezőjének varsói sorsolása foglalkoztat bennünket, amelyet 2010 februárjában tartanak majd meg. Kiemeltek leszünk, de a mögöttünk álló vb-selejtezőkben is kiemeltek voltunk, mégis nehéz csoportba kerültünk – nyilatkozta Slaven Bilić, a horvát válogatott szövetségi kapitánya, aki hozzátette, hogy a jövőben az utánpótlás-válogatott tagjai közül Lovren és Rakitić minden bizonnyal a felnőtteknél is helyet kap majd, s így lett volna már az Liechtenstein ellen is, ám az U21-es válogatottnak is szüksége volt az említett két labdarúgóra. Bilić kiemelte, hogy a szervezéssel nagyon elégedett volt, ami azért fontos, mert a válogatott Vinkovciban játszott, s eddig Horvátország azon részén nem láthatták élőben a nemzeti együttest.

A mérkőzésen Srna egyszer, Eduardo és Mate Bilić pedig kétszer-kétszer voltak eredményesek. Mate Bilićről a szövetségi kapitány jobbkeze, Robert Prosinečki a következőket nyilatkozta:

Spanyolországban mindössze 25 percet láttam élőben játszani, de tudtam, hogy egy olyan játékosról van szó, akit ott nagyon becsülnek. Jelenleg a Sporting Gijón focistája, tavaly 12 gólt lőtt, és Vinkovciban is bizonyította, hogy a válogatottban is képes jó teljesítményt nyújtani.

A két gólt szerző Mate Bilić nyilatkozik az újságíróknak